Франция Италия посланик Матео Салвини Луиджи ди Майо жълти жилетки

Дипломатическата криза между Италия и Франция се задълбочава

Външното министерство на Франция е извикало посланика си в Рим за консултации след поредица от „провокации“ на популисткото правителство на Италия.

„В продължение на няколко месеца Франция е била обект на многократни обвинения, неоснователни атаки и странни претенции“, се казва в изявление на министерството.

Оттам нарекоха случващото се „безпрецедентно“ след края на Втората световна война.

Френското посолство в Рим

Напрежението между Париж и Рим ескалира от юни, когато Движението 5 звезди (Д5З) и крайно дясната Лига дойдоха на власт в Италия в коалиционно правителство.

Оттогава държавни служители в коалиционното правителство буквално забравиха за дипломацията в критиките си към президента Еманюел Макрон, който не крие целта си да се бори с популистките движения сред членовете на ЕС.

Последният взрив в двустранните отношения избухна във вторник, след като вицепремиерът на Италия и шеф на Д5З Луиджи ди Майо обяви, че се е срещнал с представители на протестиращите срещу френското правителство „жълти жилетки“ извън Париж.

Луиджи ди Майо
По думите му целта е да се подготви общ фронт за изборите за Европейски парламент през май, като се похвали в Туитър, че „вятърът на промяната е преминал Алпите“.

„Последните намеси представляват допълнителна и неприемлива провокация. Те нарушават уважението, което се дължи на демократичния избор, направен от една нация, която е приятел и съюзник“, заявиха от външното министерство в Париж.

Ди Майо вече осъди френското правителство за защита на елита и привилегированите, като казва, че „се ражда нова Европа на“ жълтите жилетки“, на движенията, на пряката демокрация.“

Друг италиански заместник министър-председател – Матео Салвини – също атакува директно Макрон.

италия мигранти, Матео Салвини Зеехофер
Матео Салвини

„Надявам се, че французите ще могат да се освободят от ужасен президент“, каза Салвини във видеоклип във Фейсбук през миналия месец.

Салвини увери, че ще се радва да се срещне с френския президент Еманюел Макрон, за да обсъди възникналото напрежение между двете държави, предаде Ройтерс.

Той изтъкна, че френската полиция трябва да престане да спира мигранти на границата с Италия, както и да прекрати продължителните гранични проверки, които блокират трафика.

„Италианското правителство не иска да се кара с Франция“, добави миролюбиво той.

- реклама -