Дипломати №1 на Германия и Великобритания на визита в Израел

Дипломати №1 на Германия и Великобритания пристигнаха на визита в Израел. Посещението им идва на фона на ескалацията на напрежението в региона след атаката на Иран срещу Тел Авив.

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок и британският външен министър Дейвид Камерън

посетиха Израел за разговори под формата на кризисна дипломация, предаде ДПА.

Двамата се срещнаха с израелския президент Ицхак Херцог. Те планират да проведат допълнителни разговори с висши израелски служители по отделен, но координиран начин.

Бербок се срещна и с израелския си колега Израел Кац по време на посещението. То е седмото за нея след смъртоносните атаки на бойци на палестинската групировка „Хамас“ срещу градове и кибуци в Южен Израел. Атаката бе на 7 октомври.

Преди да приключи с визитата си по-късно днес Бербок трябва да се срещне и с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. А също и с бившия опозиционен лидер Бени Гац, който е част от израелския военен кабинет, предаде БТА.

В центъра на дискусиите са опасенията, че продължаващата война в ивицата Газа може да прерасне в голяма регионална война. В събота Иран предприе значителни въздушни нападения срещу Израел. Атаката бе в отговор на удара на 1 април по иранското посолство в Дамаск.

Израелски официални лица сега обещават остра контраатака срещу Иран.

Съюзниците на Израел са обезпокоени, че подобен отговор може да подхрани спирала от нестихващо насилие, и призовават за сдържаност.

По време на предстоящите си разговори Бербок вероятно ще засегне и хуманитарното положение на страдащото цивилно население в ивицата Газа. През последните няколко седмиците тя неведнъж призова Израел да позволи повече доставки на помощи.

Предишното посещение на първия дипломат на Германия в Израел беше в края на март. По-късно днес Бербок ще отпътува за Италия. Там ще се срещне с външните министри на страните от Групата на седемте най-развити икономики (Г-7).

- реклама -