Димо Гяуров кандидат президент

Димо Гяуров отказа да се кандидатира за президент

Д.Гяуров: Не съм кандидат за президент

Аз дойдох да благодаря на РБ за оценката, която получавам с факта, че споменават моето име и да им кажа, че не съм кандидат. Това заяви  Димо Гяуров, който бе сред спряганите имена за кандидат за президент на РБ.

Концепция за избор

Лично аз виждам десния кандидат по по-друг начин. Ако бях на мястото на Блока бих направил отворени предварителни избори с възможността да бъдат издигани кандидатури не само на отделните партии, а на всички формации, участващи в гражданското общество, каза Гяуров.

Според него, тогава би се ангажирала подкрепата не само на тези 200 000 – 300 000 гласа, с които Блокът разполага, а на всички онези 500 000 или 600 000 души – потенциални десни хора, които през последните години не отиват на избори.

Свикнал съм да участвам в състезание за победа, а не за присъствие, няма как да бъда кандидат, категоричен бе Димо Гяуров.

Профилът на президента

Той отказа да дава оценка на другите кандидати. Запитан той какъв профил си представя за бъдещия президент, той коментира, че не знае кой е пуснал идеята за генерала – кандидат за президент.

„Според мен има нещо сбъркано в цялата тази идея. Аз не очаквам президентът да бъде силовак, Да, той е главнокомандващ, но нали не си представяте да провежда подготовка строева на жълтите павета. Той трябва да бъде авторитет вътре и извън страната, да е дипломатичен човек, да е способен да генерира съгласие около собствените си тези, да подтиква политическите сили към постигане на съгласие, и да може адекватно да представлява България навън и да защитава ясно постигнатите и договорените преди това външнополитически цели”

Подкрепа за ГЕРБ?

Запитан как гледа на лансирана идея от Ненчев, че може би РБ трябва да подкрепи кандидат на ГЕРБ, той посочи, че това в никакъв случай не бива да се случва.

„Когато РБ се създаваше неговият хоризонт беше зададен до извървяване на пълния цикъл от избори, тоест до президентските. Оттук нататък РБ е на кръстопът, или трябва да подмени собствения си основополагащ документ, да постигне други договорки, да се преформатира. Едно такова начинание ясно би определило бъдещето”

- реклама -