Италия, протести, мерки, здравен сертификат

Димки, водни оръдия и арести на масов протест в Италия срещу новите COVID мерки

В два от най-големите градове на Италия – Милано и Рим се проведоха протести срещу „Зеления пропуск“. В Рим, където участваха около 10 000 души, се стигна до сериозни сблъсъци с полицията предизвикани от крайно десни екстремисти. Задържани са 4 души.

Правилата, влизащи в сила от 15 октомври, изискват служителите да показват доказателство за ваксинация или за направен наскоро отрицателен тест за COVID-9, за да бъдат допуснати на работните си места. Разпоредбата засяга както държавните, така и частните предприятия.

В Рим митингът срещу „Зеления пропуск“ се проведе на централния площад „Пиаца дел Пополо“, от където под влиянието на десни есктремисти от „Форца нуова“ бе направен опит за нахлуване по улиците водещи към държавни институции като палатът Киджи и парламента.

Бяха нападнати автомобили на полицията, а нейните кордони замеряни с димки.

Протестиращите призоваха към оставка премиера Марио Драги и президента Серджо Матарела, а лидерът на „Форца Нуова“ Джулиано Кастелино заяви, че ще превземат Рим.

Екстремистите нахлуха в централната сграда на най-големия италиански профсъюз CGIL и разбиха всичко каквото им попадне на първият етаж.

Този факт бе веднага осъден остро от политическите сили и премиера Драги, докато Салвини от „Лига“ и Джорджа Мелони от „Братя на Италия“ поискаха оставката на вътрешния министър Лучана Ламорджезе.

Всички профсъюзи се обединиха и обявиха, че на 16 октомври ще има общонационална манифестация срещу всички форми на фашизъм.

Италианците са длъжни от месеци да показват здравен паспорт при посещение на кина, театри, музеи, изложби, концерти, спортни зали и басейни, закритите посещения на ресторанти, както и при пътувания на големи разстояния.

По данни на здравното министерство са ваксинирани над 80 на сто от навършилите 12-годишна възраст.

- реклама -