сн. Фейсбук

Димитър Вучев: Който има съзнание, ще гледа да ваксинира всички около себе си

От Фейсбук профила на Димитър Вучев – икономист, журналист и общински съветник в София.
Първият в света акт, който можем да определим като ваксинация, се случва в края на XVIII век. Тогава английският лекар Едуард Дженър умишлено заразява осемгодишния Джеймс Фипс с шарка по кравите. Резултатът от експеримента е изумителен за времето си – момчето не се разболява от човешката едра шарка, една от големите тогавашни „чуми“.
На база експеримента си, д-р Дженър публикува изследване, което дава нова насока на медицината. Скоро след това следват и други открития: ваксините срещу бяс и антракс, дезинфекцията, анестезията, а около столетие след това – пеницилина, аспирина, антибиотиците.
Списъкът с медицинските открития започва да расте още по-бързо около и след Втората световна война. В каквато и насока да са, всички те имат единствената цел да доведат до по-дълъг и по-качествен живот. За тези над 200 години от откритието на д-р Дженър продължителността на човешкия живот нараства повече от два пъти – от средно между 30 и 40 години до настоящите 73 години в глобален мащаб.
Но явно тези факти, достъпни на няколко клика разстояние, не са достатъчни през 2020 година.
Който има съзнание и владее критичното мислене, ще гледа да ваксинира всички около себе си възможно най-скоро. Който не, ще изложи на риск и собствения си живот, и този на близките си. А и този на всички нас.
- реклама -