Димитър Стоянов призова за внимателно даване на военна техника на Украйна

Това, което ще препоръчам, е да бъде дадено нещо, с което да не бъдат редуцирани способностите на българската армия. Имаме военновременно формирование, мирновременно формирования и необходимият запас от техника, която трябва да поддържаме.

Toва коментира служебният военен министър Димитър Стоянов пред журналисти в парламента, след като депутатите от две комисии приеха да се изпрати военна помощ в Украйна, както и одобрения проект за нов инвестиционен разход за придобиване на вторите осем изтребители F-16.

Той уточни, че това, което е необходимо, армията ни ще го има, така че да се гарантират конституционните задължения. Трябва да бъдем внимателни при предоставяне на конкретна военна техника, да не губим способности, призова Стоянов.

Военният министър подчерта, че тежко въоръжение, искано от Украйна, трудно бихме предоставили поради простата причина, че ще загубим конкретни способности.

Той обясни, че освен придобиването на още осем изтребители F-16, ще получим въоръжение въздух-земя и въздух-въздух.

Димитър Стоянов определи като неистина твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова за закупуването на изтребители „Грипен“ чрез нов инвестиционен проект. В крайна сметка ние имаме проект за инвестиционни разходи, които са минали през Народното събрание и такъв е за придобиване на многофункционален кораб, даде пример военният министър.

- реклама -