Димитър Радев, БНБ, закон "Магнитски", санкции, банки

Димитър Радев: Паралелно плащане в лева и евро ще създава проблеми

Паралелното разплащане в лева и в евро преди официалното приемане на европейската валута, ще създаде повече проблеми, отколкото ще реши. БНБ и банковият сектор до голяма степен вече са интегрирани в еврозоната, няма нищо по-логично от това да продължим и да приемем еврото. Рефенрендумът е чисто политически въпрос.

Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев по време на изслушването му пред депутатите в комисията по въпросите на Европейския съюз.

По думите му 1 януари 2025 година е възможна дата за приемането на европейската валута. Най-сложните критерии вече са изпълнени, единственият активен критерий в преките компетенции на БНБ е валутната стабилност. Работим системно по техническата подготовка. Съвместно с президента на ЕЦБ определихме поименно хората, които работят по основните направления, свързани с влизането ни в еврозоната. Работата не е спирала. Виждам проблем в дисбаланса – БНБ и банковият сектор да е част от еврозоната, страната да не е. И той със забавянето става все по-сериозен, каза Радев.

Законодателната рамка също напредва, приети са най-сложните юридически текстове, свързани с БНБ. Готов е законът за БНБ, който ще е уставът на банката за следващите 20 години, координира се с ЕЦБ. Има напредък и по законите, свързани с въвеждане на еврото. Началото на септември се надяваме те да влязат в Народното събрание, стана ясно още от думите на гуверньора на БНБ.

Важно е останалите институции да забързат процеса, при тях забавянето е сериозно, БНБ е готова, каза още Радев.

Според Радев паралелно разплащане в двете валути, преди официалното въвеждане на еврото, би било проблематично.

“И сега няма ограничение да се плаща с карта, вързана към еврото. След еврото може да има паралелно разплащане, но за кратък период от време. Идеята за паралелно плащане преди официалното приемане е проблематично заради европейски правила, би означавало и по-високи разходи за бизнеса, както и объркване на населението”, обясни Радев.

Дигитализацията в банковата система е напреднал процес и до края на тази година, когато е срокът за подготовка, БНБ и банките в голяма степен ще са готови за приемането на еврото у нас.

По думите му България е и ще продължи да бъде нетен бенефициент след влизането ни в еврозоната.

- реклама -