Димитър Манолов за последствията от фалшивите трудови книжки

Има хора, които са оторизирани от държавата да печатат трудови книжки. Някой друг е решил също да печата. Това е по-малкият проблем, заяви Президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов в студиото на предаването „Европа сутрин, с водещ Диана Радева. „Тези формуляри биха могли да послужат за измами. Такива книжки, попълнени с невярна информация, биха могли да се използват за измами с пенсия.“, добави Манолов.

Само преди няколко дни стана ясно, че в Силистра десетки пенсионери са давали сериозни суми, за да подправят документи, удостоверяващи стажа, за да получават по-високи пенсии.

„Например човек иска да се пенсионира като миньор, а никога не е бил. Трябва му фалшив документ, който да го удостовери това. Не веднъж аналогични случаи са доказвани.

Манолов уточни, че са му известни случаи, когато компетентните органи са били сезирани от НОИ, но не е имало резултат. Имал данни за 6 такива случая.

Димитър Манолов е категоричен, че новата схема за изчисляване на пенсиите не ощетява бъдещите пенсионери.

Той изтъкна, че НОИ започва да работи с всеки един български гражданин 45 дни преди да се роди и продължава месец, след като е починал. За да не се спекулира с новата схема на изчисления, Манолов призова НОИ да изготвят статистика с конкретни данни за промените в изчисленията на сумите, които получават пенсионерите преди и след 1 януари 2019г.

Целият разговор вижте във видеото.

- реклама -