УНИЦЕФ семейство деца отглеждане класация

Димитър Манолов: Трябва да има допълнителен платен отпуск за родители

„Трябва да бъде въведен допълнителен платен отпуск, особено за хората, които отглеждат деца.“ Това каза пред БНТ президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

„Големият проблем е как ще я караме нататък при кризата с коронавируса. Иска ми се този разговор да стане технократски, да бъде освободен от политика, за да започнат да се вземат правилните решения.“, добави той.

„Вторият пакет антикризисни мерки е отражение на това, което се случва по улиците. Не е ясно какъв е крайният план, какво се цели. Гасят се възникнали пожари тук-там, основно с политически привкус.“, добави Манолов.

Новите мерки са повече социални и по-малко икономически.

Това заяви изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов. За икономиката е много важно една помощ да пристигне навреме. Това не се случи. Пет месеца след избухването на кризата парите са стигнали едва до около 7000 малки и микропредприятия. Това е една непремислена мярка. Отпускането на парите през оперативни програми предполага административна тежест, която доста забавя процеса“, коментира той.

Положителна мярка бяха действията на Българската народна банка по разсрочването на кредитите на физическите лица и фирмите.

Такава положителна бъдеща мярка ще бъде новата програма 60/40 – разшири се кръгът на лицата и фирмите, които могат да участват и се увеличиха сроковете, посочи Добрин Иванов.

 

- реклама -