Манолов заплати пенсии осигурителен доход

Димитър Манолов – КТ „Подкрепа“: Няма кой да работи, защото работодателите държат ниски заплатите

Тази седмица правителството реши, че таванът на пенсиите остава, но от 1 юли се увеличава на 1200 лева. Заплатите в бюджетната сфера също нарастват с 10 %.

Срещу някои от мерките се обявиха работодателите.

Защо изобщо има таван на пенсиите, защо няма кой да работи и добра мярка ли е увеличаването на осигурителните прагове?

Вижте мнението на президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, изразено в предаването „Европа сутрин“ с Диана Радева по ТВ Европа.

Какво беше договорено с правителството?

Имахме среща с премиера и с министъра на финансите като основната тема беше 10% увеличение за работещите в бюджетната сфера и по-точно как тези пари ще бъдат разпределени. Защото основният проблем досега беше, че когато се отпуснат тези средства и те минават през министестството1 то отделя за себе си големия пай и надолу към  работещите стига прекалено малко. Затова искахме да увеличението да отиде към Агенциите, които работят на терен. Основно това са приходните агенции, БАБХ, Агенцията за социално подпомагане. Искаме максимума от това, което ще бъде предоставено като увеличение да отиде при тях като желанието ни е да има осигурен твърд минимум и след това допълнителното възнаграждение да става по преценка на ръководителите според приноса.

Друга основна тема на разговора беше социалното подпомагане. Ясно е, че с увеличението на цените на тока и парното, което ще засегне не малко български семейства, ще се увеличат енергийно бедните. Колкото и да не я харесвам системата за енергийно подпомагане (лично аз предпочитам да се увеличат доходите, за да не се налага да се чака на помощи), тя е факт и нищо не мога да направя по този въпрос.

Работодателите твърдят, че увеличаването на осигурителния праг ще доведе до нарастване на сивия сектор, хората масово ще започнат да се осигуряват на по-ниски заплати?

През осигурителния праг се изплащат редица обезщетения за настъпването на най-различни събития – майчински, болнични. При това положение ако вие сте получавали по-висока заплата от това, на което се осигурявате, в случай на болест или майчинство изведнъж вашите доходи ще спаднат рязко, защото ще получите обезщетение само върху парите, на които сте се осигурявали. Разчетите на НОИ това и показват.. В най-добрия случай разходите са колкото приходите от осигуровки, но в повечето случаи системата е на минус.

Не е възможно да увеличиш тавана на пенсиите без да увеличиш осигурителния праг. Това просто няма как да стане. Това би означавало, че тези средства трябва да постъпят от другаде.

Защо изобщо има таван на пенсиите?

В един много висок процент хората са изчислили пенсията си върху трудов стаж далеч по-голям от реалния. Това го позволява формулата. Т.е изчисляването на пенсиите на база последните три години, не е обезпечено с осигурителен приход. Защото вие не сте получавали един и същи доход и не сте плащали едни и същи осигурителни вноски през целия си живот. Това налага да има таван на пенсиите.

Защо, според работодателите, няма кой да работи?

Ами питайте ги тях – когато водят борба срещу трудовите възнаграждения (минимална работна заплата, осигурителен праг и т.н.) т.е. да измислим някакъв начин да ги държим на тези нива…За тия пари няма кой да работи. Качваш се на самолета и след един час си някъде, където ти плащат нещо друго.

Има и много други проблеми, по които имаме съгласие с работодателите. Такава е, например, отвратителната ни образователна система. Образованието е в криза в целия свят заради комерсиализацията. Училища, университети гледат да вземат пари, без да дават нещо особено насреща. Тук имаме едни елитни гимназии, които произвеждат дипломирани посредственици.

Защо не могат да бъдат решени проблемите на хората с увреждания?

Задачата, както е поставена няма решение. За нея е необходим такъв ресурс, която няма нито една държава. Затова тя може да бъде политически проблем до края на света.  Държавата трябва да се погрижи за тези хора, но трябва да се погрижи и за всички останали граждани. Трябва да започнем да разпределяме по различен начин, това което произвеждаме. Не може да плащаме ниски данъци и да имаме висока степен на обществена сигурност.

Цялото интервю на Димитър Манолов:

 

- реклама -