Димитър Лазаров: Президентът назнача еднолично началника на НСО. За какви правомощия говори Радев?

Депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията за контрол над службите за сигурност и използването на СРС-та Димитър Лазаров коментира скандала с Христо Иванов и служители на Националната служба за охрана (НСО) край имота на Ахмед Доган.

След като президентът каза, че няма пълни правомощия над НСО, се повдигна въпросът кой определя кои лица да бъдат охранявани. От ГЕРБ са категорични, че законът е ясен.

„Президентът еднолично назначава началника на службата и заместника. Еднолично назначава и временно изпълняващия длъжността“, коментира Димитър Лазаров пред бТВ.

„До 2015 г. нямаше закон. Как може да се отнеме нещо, което дотогава не го е имало?! Имаше едни постановления назад в годините“, поясни още той.

„Кои правомощия да се възстановят? Нека каже г-н президента кои още правомощия“, настоя Лазаров.

Той поясни, че не знае кои е поискал охраната на Ахмед Доган. Решението за такова решение е на началника на НСО. Лазаров пък припомни също, че откакто Румен Радев е президент, има трима началници на НСО.

„Аз не мога да ви кажа кой е предложил. Началникът на НСО предлага дневния ред на комисията. Шефът на ДАНС и министъра на МВР участват в тази комисия – потвърждават или отричат сигнала за заплаха. Отговорността не е само в това дали ще бъде охранявано едно лице, отговорността е ами ако не се охраняват? Г-н президентът го избираха и с гласовете на ДПС, а дали трябва да се охраняват или не – президентът е възложил проверка“, коментира депутатът от ГЕРБ.

За случая на „Росенец“ Димитър Лазаров каза, че от кадрите става ясно, че има нарушение на „защита достойнството на гражданите“.

„За мен не са действали спрямо закона. Периметърът на охраняемата извица е държавна собственост. Ще трябва да се запознаем с плановете за охрана на този обект“, посочи още той.

Междувременно бившият служител на НСО Николай Марков потвърди също, че хората, които се сблъскаха с Христо Иванов, са служители на НСО.

„Това е безобразно поведение. Има престъпно поведение“, коментира той изхвърлянето на трибагреника на земята.

„Хващат ги от кол и от въже и ги правят офицери за една нощ“, критикува още бившият служител.

Той отправи критика към политиците и ги призова за по-експертно говорене по темата. Каза, че президентът може да прекратява правомощията на служители, които са уронили престижа на службата. Марков каза и друго нещо важно – преди да предприемат някакви действия, служителите съгласуват тях с началника на НСО, а той докладва на президента.

- реклама -