Димитър Ганев
сн. БГНЕС

Димитър Ганев, „Тренд“, пред FN: Има сериозно напрежение между Радев и Нинова

В понеделник президентът Румен Радев обяви, че парламентарните избори ще се проведат на 28-и март. Разбира се това няма да бъде официална дата докато не издаде указа за насрочването им. Така или иначе конкретната дата, макар и неофициална, успя да предизвика реакции, особено в средите на опозицията. 

Какви са сигналите, които изпраща президентът с решението си и какво да очакваме на предстоящия вот – разговаряме с Димитър Ганев, политически анализатор от изследователски център „Тренд“.

гласуване Галъп, гласове, гласуване, купуване на гласове, избори

– Прибърза ли президентът с обявяването на дата за парламентарните избори, предвид динамичната обстановка около пандемията?

– В последните няколко седмици се говори доста за датата на изборите и се обсъждаше да се измести с два месеца, каквато възможност има по конституция. И именно затова президентът се намеси и фиксира дата. По този въпрос в опозиционния лагер имаше различни мнения. Едното беше – изборите да не се бавят, за да може това правителство да си тръгне колкото може по-бързо.

Другата отново опозиционна логика беше да се изчакат 1-2 месеца не само заради епидемичната обстановка. Това би било време, в което да се развият други сюжети, извън ковид. Икономическите последствия от локдауна биха сe видяли по-ясно и могат да създадат социално напрежение, което пък да ерозира допълнително доверието към властта. И по тази логика, колкото повече се отива напред във времето, толкова по-лошо би ставало за управлението.

В края на март пандемичната обстановка няма да е решена и не малко хора вероятно ще си останат вкъщи от страх и притеснение да не се струпват пред секциите и това ще доведе автоматично до по-ниска избирателна активност. А тя винаги води до повишаване на относителната тежест на партиите с твърд електорат. А това у нас са ГЕРБ, БСП и ДПС. В този контекст губещи вероятно ще са „Демократична България“, „Има такъв народ“ и г-жа Манолова.

– Какво спечели Радев със съобщаването на дата, беше ли някакъв премислен ход?

– Не мисля, че печели или губи. По-скоро се намесва в дебата от последните няколко седмици. Дали можеше да изчака – да можеше. БСП видяха в тази ранна дата по-скоро лоша новина. В самата позиция на БСП след изказването на Радев личеше, че са искали по-късна дата. Вероятно се водят от втората логика, която описах, а и може да им трябва повече време за подготовка.

– Как да тълкуваме позицята на БСП, че указът му трябва да е съобразен с епидемиологичната обстановка? Има ли някакво дистанциране от него?

– Няма никакво съмнение, че между „Позитано“ 20 и „Дондуков“ 2 има сериозно напрежение и то персонално между Нинова и Радев. Това пролича още при оставката на Калоян Методиев, който беше топлата връзка между двамата. И от там нататък се усещат съвсем ясни послания, които говорят за хлад в отношенията. Когато се коментираше кандидат-президентската кампания в едно телевизионно студио, Нинова не каза, че ще подкрепи Радев за втори мандат. Тя каза, че партията има устав, правила, процедури, които трябва да бъдат спазени, да се мине през номинации от структурите в страната.

Нямайте никакво съмнение – това е сериозно послание, че Радев най-малкото трябва да си заслужи номинацията, ако на Позитано нямат вече други планове, разбира се. Имайте предвид, че за тези 4 г. и Радев не е направил малко, за да си навлече гнева на част от социалистите. Непрекъснато се говореше, че президентът може да прави нова формация, което е много чувствителна тема в БСП. Позволяваше си реплики, че опозицията не е алтернатива. Затова не мисля, че този хлад в отношенията трябва да идва като голяма изненада.

– Ще трябва ли да се променя законодателството заради хората, които са под карантина в изборния ден?

– Това е казус, който трябва да се реши законодателно. Защото по Конституция всеки български гражданин има право да гласува и трябва да им се осигури такава възможност. И това се превръща в сериозен казус. И трябва да бъде решен законодателно. Няма как тези хора да бъдат оставени без право на глас, да им се нарушат конституционните права. Но дали това ще повлияе на избирателната
активност – няколко хиляди са под карантина сега, вероятно малко по-малко ще бъдат тогава. Това няма да смъкне драстично активността. Малка е бройката. Но притеснението и страха от заразата може да е фактор за по-ниска активност.

– Ако изборите са на 28-и март, кой печели и кой губи от това?

– Печелят по-скоро управляващите. Ковид ще бъде основната тема преди изборите, а това е изгодно за тях. Печелят и партиите с твърди ядра, без съмнение, заради очакваната по-ниска активност.

- реклама -