снимка нова

Димитър Ганев: Срещу интересите на БСП е да бавят мандата, ще ги обвинят в узурпация на власт

След като ИТН вече не са на масата за всички е ясно, че кабинет няма да има. Бавене на мандата ще вкара страната в конституционна криза. Това коментира политологът Димитър Ганев за „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

По думите му третият мандат не може да бъде вечно държан. „Срещу политическите интереси на БСП е да бавят твърде много мандата, защото ще обърне нови въпроси за тях и ще ги заподозрат в узурпация на власт. Има два варианта – да се върне мандатът без да се предлага премиер и кабинет или да се предложи. И двата варианта водят до избори. Възможен бе вариант да функционира НС до средата на август, ако имаше реални преговори за съставяне на кабинет „, подчерта той. И допълни, че дори да се намерят нужните депутати, едва ли ще се сформира работещ кабинет.

От своя страна политологът Слави Василев смята, че има само един вариант – предсрочни избори. „Много малко вероятно е да се намерят още депутати от ИТН и да се направи кабинет. Реалните причини за оттеглянето от преговорите са различни от казаните. Знаехме, че стремеж да се състави правителство няма“, подчерта той.

Според Борислав Ангелов има минимална вероятност да се състави кабинет без ИТН. „БСП към момента не губи от това, че държи мандата. Много трудно може да се намери необходимата подкрепа“, смята той.

- реклама -