сн. БГНЕС

Димитър Ганев : Скептичен съм, че ще има кабинет

Ако има някакъв вариант за постигане на съгласие между политическите сили той ще е подобен на предложения от Борисов. Аз обаче оставам скептичен.

Заявките, които чухме вече от лидерите на другите формации, не дават поводи за оптимизъм. Това заяви политологът Димитър Ганев от „Тренд“ в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

„Модераторите, които Борисов спомена, са близки като политически виждания до Продължаваме промяната (ПП) и Демократична България (ДБ). Коалиция с „Възраждане“ е изключена, най-вече по линията на евроатлантизма“, уточни той.

Според Ганев няма как да се говори за премиер, докато не се формира мнозинство. „Профилът на кандидатът за премиер ще бъде подобен – човек с биография, евроатлантически профил“, прогнозира той.

„Това, което цели основно лидерът на ГЕРБ е да хвърля максимално много мостове към това политическо семейство.

Целта му е да се проведат разговори между ПП и ДБ, а във второ действие да се обърнат и към друга формация.

Проблемът не е съставът на кабинета, а коалиционната форма. Опцията е да се прави колаборация и да се търси подкрепата на четвърта партия.

Коалиция с ДПС би нанесла голяма имиджова щета на ГЕРБ.

А да се допусне това в период на тежка криза, да понесеш удара от едно тежко управление преди местните избори, говори за лоша политическа сметка“, смята политологът.

„Мнозинството от българите искат да има стабилен кабинет. Борисов днес говори на тях, че е готов на компромиси. Скептичен съм, че ще има кабинет“, каза още Димитър Ганев.

- реклама -