Димитър Ганев
сн. БГНЕС

Димитър Ганев с прогноза какво ще се случи, ако има предсрочни избори през март

Ситуацията на политическия небосклон се изяснява в краткосрочен, но не и в дългосрочен план.

Това обясни пред БНР политологът от „Тренд“ Димитър Ганев. „Връчването на мандат е конституционна процедура, която нямаше как да бъде избегната. Общо взето, стана ясно, че първият и вторият мандат няма да бъдат реализирани. Ако има шанс за съставяне на правителство, той е малък и се намира в третия мандат. Президентът каза, че ще го връчи през януари. Дотогава има един месец, през който политическата ситуация може да се промени. По-вероятният сценарий е към средата на март да отидем на предсрочни парламентарни избори“, посочи Ганев.

„Има два варианта, които са дискутирани – единият е да се ползва евроатлантическа платформа, да се подпише документ между ГЕРБ, ПП и ДБ, да се излъчи някакво правителство, вероятно с ограничен хоризонт. Това се отхвърля напълно от ПП и ДБ. Вторият вариант е да се състави т.нар. „хартиена коалиция“. Струва ми се, че и този вариант би трябвало да бъде отхвърлен“, обясни той и добави, че политическата цена, която трябва да се плати във всеки от двата варианта, е изключително висока.

„ПП се позиционира като анти ГЕРБ партия. Коалиция „Рашидов“ пък ще бъде непопулярна и ще трябва да посрещне тежка социално-икономическа ситуация. В края на октомври 2023 година ще се проведат избори за местна власт. Ако ГЕРБ участва в такава коалиция, това означава да подари част от местния вот на ДБ и ПП. А местната власт е фундаментът на всяка партия. Ако се проведат предсрочни парламентарни избори през март, политическата ситуация вероятно ще бъде различна. Общественият натиск за съставяне на редовен кабинет ще бъде много по-силен от този, който има в момента. Червените линии, които се поставят от партиите, вероятно ще поизбледнеят“, смята анализаторът.

Ако има някакво ново прогресивно ляво в българския политически живот, то това е повече ПП, отколкото този опит за реабилитация на кръгове от БСП. Така Ганев коментира организираната от Костадин Паскалев среща на леви движения. „Това събиране не е ново ляво, а опит за консолидиране на старото и за връщане в играта. Докато Борисов управляваше, БСП имаше статут на алтернатива“, посочи още той.

- реклама -