сн. БГНЕС

Димитър Ганев пред FN: Слави Трифонов до предсрочните избори ще бъде питан защо не пое отговорност

До връчването на трети проучвателен мандат за съставяне на правителство ще се стигне. След като днес Слави Трифонов обяви в профила си във Фейсбук, че няма намерение да съставя правителство и да управлява. Очевидно се върви към служебно правителство и предсрочни парламентарни избори. Има ли интерес президентът да бави връчването на мандатите и да очакваме ли изненади на предсрочните избори, пред FN анализира политологът Димитър Ганев, съосновател на изследователски център „Тренд“.

Слави Трифонов

– Изненадващ ли беше ходът на Слави Трифонов да каже, че няма да прави правителство, още преди да му бъде връчен проучвателен мандат?

– Трифонов до последно не казваше какво ще прави, нямаше послания в една или друга посока. Единствено председателят на ПГ Тошко Йорданов заяви, че ще се стигне до трети мандат. Това беше достатъчно красноречиво, че няма да се предложи кабинет от ИТН, защото ако се беше предложил той без съмнение щеше да мине.

– Сега е на ход президентът. Да очакваме ли, че ще забави във времето връчването на втория и третия проучвателен мандат?

– Румен Радев може да забави връчването на мандата няколко дни, до седмица, за да се приемат някои законодателни инициативи от това Народно събрание. Не може да си позволи да се бави много, защото всеки ден ще му бъде оказван натиск защо не връчва мандата след като всичко е ясно. Това би могло да бъде на ръба на конституционната криза и ще бъде пасив за президента. Той вероятно няма да си го позволи да го направи.

Вероятно ще си спечели време, за да си избистри напълно служебния кабинет, който трябва да реди. Предполагам, че в рамките на тази седмица ще бъде връчен втория мандат на ИТН, а в първите работни дни след Великден – и третия.

– Има ли някакво съмнение на кого ще връчи третия проучвателен мандат?

– За мен лично няма никакво съмнение, че третият мандат ще бъде връчен на БСП. Има здрава политическа логика за такова решение. На първо място БСП е трета политическа сила. Второ – самият Христо Иванов обяви още на консултациите си с президента, че нямат желание да им бъде връчен мандат на тях и това прави подобно действие безсмислено. А връчването на мандат на ДПС е обречено, защото няма да формират правителство, а „Изправи се! Мутри вън!“ също няма как да направят правителство.

Във връзка със законодателните промени, които започнаха, има срокове, които трябва да бъдат спазени. Ще се бърза максимално, за да се стигне до промяна в Изборния кодекс.

Депутатите могат да ги гласуват окончателно след Великден, ако до тогава минат на второ четене в правната комисия. Разбира се не всички от тези идеи, които са заложени от ИТН и „Да, България“ ще намерят подкрепа. При второто четене ще видим кои от идеите ще минат и кои не. Ако се приеме гласуване по пощата например, това ще бъде голямо предизвикателство за служебното правителство, за да се гарантира честността на вота.

– Вече започнаха предположенията за датата на предсрочните парламентарни избори. Кога реално може да се проведат те?

– По Конституция след като разпусне НС президентът трябва да насрочи предсрочни парламентарни избори в срок от 60 дни. Кога ще стане – зависи от това колко време ще бави връчването на втория и третия мандат. Ако връчи третия мандат в средата на месец май първа техническа възможна дата е 11 юли.

– Да очакваме ли размествания на силите при предсрочните избори?

– Всичко това зависи от предстоящите политически събития през следващите два месеца – ще има служебен кабинет, нова предизборна кампания. Не виждам основание да очакваме абсолютно същите резултати. Някакви промени ще има. Какви ще бъдат те – зависи от следващите два месеца. Трифонов обаче ще трябва да отговаря през това време на много въпроси – основният примерно е защо не пое отговорност. Това ще бъде непрекъсната атака към него – в това няма съмнение. Не очаквам драстични размествания. Въпросът е дали около патриотите ще се заформи някаква коалиция.

Не очаквайте някакви свръхразлики в резултатите.

Да, вероятно подкрепата за Трифонов ще порасне. Почти сигурно е, че БСП ще останат трета политическа сила. Доколко Трифонов ще се доближи до ГЕРБ е сложен въпрос, все пак разликата между ИТН и ГЕРБ не беше никак малка. Да се случи чак такава промяна – не съм склонен да прогнозирам.

Едни избори след средата на юли месец рискуват да хванат не малка част от българите в активен летен отпускарски сезон. Правили сме избори юли месец – през 2009 г. И тогава имаше висока избирателна активност – най-вече заради протестния вот срещу Тройната коалиция и надеждите, които бяха заложени върху ГЕРБ, но едно е в началото на юли, друго е в края на месеца.

- реклама -