Димитър Ганев

Димитър Ганев пред FN: Основният проблем на управляващите е липсата на позитивен дневен ред

Основният проблем на управляващото мнозинство е, че постоянно е в режим да отговаря на критиките на опозицията, а липсва позитивен дневен ред след края на успешното българско европредседателство. Това заяви пред Flashnews политологът Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“. Кой ще победи на изборите за Европейски парламент и защо Бойко Борисов критикува съпартийците си – вижте повече в интервюто.

– Г-н Ганев, чухте ли различен тон в посланията на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов към актива на партията вчера?

– Посланията на премиера попадат в контекста на предстоящите европейски избори и като цяло срещата беше първоначален тласък за мобилизация. Знаете, че според социологическите проучвания в момента ГЕРБ и БСП изглеждат с изравнени сили или с малко предимство на ГЕРБ. Но тъй като европейските избори са специфични избори с висок праг и ниска избирателна активност, най-голямо предимство ще има партията с най-жизнени организационни структури по места. Тази среща трябваше да покаже, че се търси пълна мобилизация за победа на евровота.

– Защо премиерът каза на съпартийците си – Ако не ви светне червената лампа, че БСП ни доближава с провалените си политици, аз ще ви светна синята лампа?

– Това е точен коментар на Борисов, защото ГЕРБ в последните няколко месеца, а дори и от началото на този мандат, се намира в отбранителна позиция през цялото време и в перманентен скандал, в който те само отговарят на опозицията и тушират кризи. Дори повече се занимават с кризисен мениджмънт, отколкото с реално управление. В този смисъл има проблем с комуникационната политика на правителството, на парламентарната група, дори самият Борисов спомена, че не чува гласа на други освен Тома Биков и Цветан Цветанов в парламента. Същото се отнася и за някои министри.

– Отговарянето в по-голяма степен на критиките на опозицията дали ще вдигне акциите на ГЕРБ?

– Основният проблем на това управление след края на успешното европейско председателство е, че то е изчерпано откъм позитивен политически сюжет. Третият кабинет на Борисов започна с много ясна политическа линия на подчертана международна активност, която кулминира в европейското председателство, но след това този сюжет беше изчерпан и в момента на управлението липсва нов позитивен разказ. Скандали имаше и по време на председателството, но тогава все пак правителството успяваше да създава и позитивен дневен ред, а към днешна дата остава в отбранителна позиция.

– Очаквате ли ГЕРБ да реализира 7 мандата в Европейския парламент, каквато амбиция заяви днес лидерът на парламентарната група Цветан Цветанов?

– Има такава възможност поради една много проста причина – към този момент има три сигурни партии – ГЕРБ, БСП и ДПС. Все още не знаем в каква конфигурация ще се явят Обединените патриоти – ако останат в настоящата, имат шанс за представителство в Европейския парламент. „Демократична България“ също запазва някакви шансове, но там по-скоро ще е голямо предизвикателство да успеят да преминат високата бариера от 5,88%. Но ако Патриотите и „Демократична България“ не успеят и имаме само три партии, тогава има възможност заради огромното преразпределение на гласове, които са останали под бариерата, ГЕРБ да достигне и до 7 евродепутати.

Нинова БСП оставки министри проблеми винетки ТОЛ система

– А колко вероятно е БСП да спечели предстоящите избори, както заявяват от левицата?

– Бъдете сигурни, че до края на изборите все повече ще чуваме тези прогнози и от БСП, и от ГЕРБ. В момента социологическите агенции дават данни на база по-висока избирателна активност от тази, която ще бъде реално. Сега ГЕРБ има малка преднина пред БСП, но пък ГЕРБ има по-добра мобилизация на своите местни структури. Това е недвусмислено предимство, но до европейските избори има още 5 месеца, а това е много дълго политическо време, особено за ситуацията, в която живеем. В момента силите изглеждат изравнени, като ГЕРБ има определено предимство и в електорален, и в организационен план.

- реклама -