Димитър Ганев: Не е европейска практика да се слагат регулатори в коалиционно предложение

Димитър Ганев: Не е европейска практика да се слагат регулатори в коалиционно предложение.

„Не е европейска практика да се слагат регулатори в коалиционно предложение.

Но това, което ще предложат ГЕРБ като коалиционно споразумение ще изглежда по начина, който сме свикнали да наблюдаваме.

Такава ситуация имаше с тройната коалиция, начело със Сергей Станишев.

Съответно тежестта на изборите се прехвърля в Министерския съвет“.

Това заяви политологът от агенция „Тренд” Димитър Ганев в „Интервюто в Новините на NOVA“.

„Идеята е да се смени министър-председателя и да остане кабинета, но не може да има ротация на премиерите. Оставка на министър-председател означава оставка на цялото правителство. Тоест ние със сигурност ще имаме ново правителство”, посочи той.

„Резултатите на ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ бяха сравнително сходни, съответно Бойко Борисов може би ще предложи да имат равно разпределение в Министерския съвет“, каза още политологът.

„Това, което предложиха ПП-ДБ преди десет дни, е пак коалиционно споразумение, но името му е меморандум. Всяко едно такова споразумение, което регламентира отношенията между двама партньори, които управляват заедно държава, е коалиционно споразумение”, категорично заяви Ганев.

 „ПП-ДБ държаха много да няма думата коалиция или коалиционно споразумение, за да оправдаят своето партньорство с ГЕРБ пред своите избиратели. За да кажат:

„Ето ние не влизаме в коалиция с ГЕРБ, за които твърдяхме в продължение на година и половина, че никога няма да направим. Просто подкрепяме заедно един кабинет”, уточни той.

- реклама -