Димитър Ганев, избори, резултати
сн. БГНЕС

Димитър Ганев: На 4 април знаехме кой ще победи, но не и кой ще управлява, сега е обратното

На 4 април знаехме кой ще победи, но не и кой ще управлява, сега е обратното.

Така коментира ситуацията в студиото на Нова телевизия социологът от „Тренд“ Димитър Ганев последното проучване на центъра.

Двете тенденции – ерозията на ГЕРБ и лекия ръст на ИТН може и да се обърнат, тъй като разликата между тях е в рамките на статистическата грешка. Последните седмици и дори дни ще са решаващи, така както стана и на предишните избори, когато 20% от целия избирателен корпус реши да гласува в последните три дни.

Най-силният фактор ще е избирателната активност.

При по-висока активност в сравнение с предишните избори (от порядъка на 56-58%) може да се очаквам победа на ИТН, тъй като партията на Слави Трифонов разполага с електорална периферия.

При избирателна активност от 50% – ще се види паритет, а при активност под 50% може да се очаква победа на ГЕРБ.

“Електоратът на ГЕРБ е силно мобилизиран, докато при ИТН нещата не стоят така. За сметка на това, партията на Слави има периферия, която може да се мобилизира при висока активност“, коментира Димитър Ганев.

Третото място на БСП изглежда сигурно, тъй като дистанцията й с втория и четвъртия е сериозна и трудно може да бъде преодоляна. Затова и другата интрига – за четвъртото място е интересната.

И двете партии – Демократична България и ДПС разполагат с ресурс в чужбина.

Ганев заяви, че неговите очаквания са този резултат да се реши именно там, но каква ще е мобилизацията в чужбина не може да се прецени, тъй като социолозите не правят проучвания извън границите на България.

Той накратко коментира и прогнозите на ВМРО за вероятното силно изкривяване на вота вследствие на гласуването в Турция.

Според Ганев не е възможно да се постигне такава активност в чужбина, така че тя да повлияе съществено на резултатите у нас.

Според него вотът от чужбина е около 5-6 % от целия вот.

„Изборите ще се решат в България, не в чужбина“, категоричен е той. И допълни, че не трябва тежестта на вота в чужбина да се хиперболизира.

Те не решават вота за парламент, обясни Ганев и посочи мандатите – 5 или 6 на брой.

- реклама -