Димитър Ганев
сн. БГНЕС

Димитър Ганев: ДПС победи Ердоган и той предпочита нов подход спрямо партията

„Няма да има кой знае колко голяма разлика, ако изборите са в края на март, началото на април, средата на април, края април или в края на май. Но това, което ми се струва сигурно, че COVID кризата няма да бъде решена до края на март, април или май“. Това каза политологът от „Тренд“ Димитър Ганев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Струва ми се, че не би било безоснователно да смятаме, че на тези избори ще има по-ниска избирателна активност,  именно заради COVID кризата“, каза още той, като допълни, че това се наблюдава във всички европейски държави, които през последните 8 месеца са имали избори.

„По-ниска активност, защото хората се притесняват да се струпват на едно място заради COVID-19“, обясни той.

Според него големият въпрос е какво става при по-ниска избирателна активност.

„Тук не става дума за твърди и меки ядра, а за хората, които се притесняват – тях ги има във всички партии. Тук аргументът, дали датата дава предимство на една или друга партия, е странен“, каза още Димитър Ганев.

Той обясни, че големите партии – ГЕРБ, БСП и ДПС, имат изградена организационна инфраструктура, а новите субекти все още нямат добре изградена организация по места.

„В условия на COVID криза това е особено предизвикателство.  Онлайн инструментът ще бъде засилен в рамките на тази кампания. Все още традиционните информационни източници е основният формиращ фактор в общественото мнение. Кампания се печели със структури и организация и това ще бъде по-трудно по време на тази кампания“, каза още той.

Димитър Ганев обърна внимание на включването на турският президент Реджеп Ердоган в конференцията на ДПС.

„Това е нов етап в отношението между Анкара и ДПС. Не трябва да забравяме, че през последните 10 г. Ердоган беше отявлен противник на ДПС, дори опитвайки се да подпомага финансово и логистично конкуренти на движението, като Касим Дал и Лютви Местан. Има нов подход – ДПС успя да победи Ердоган и той предпочита нов подход спрямо партията, защото вижда, че тя е представителят на малцинствата в страната“, поясни политологът.

- реклама -