снимка нова

Димитър Ганев: Дори със 121 депутата кабинетът на Василев няма да има живителна сила

Евентуалното осигуряване на 121 депутати няма да даде някаква живителна сила на коалицията, водена от „Продължаваме промяната“ с кандидат за премиер Асен Василев. България не може да се управлява със 121 депутата.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“.

С него разговаряме за възможностите за съставяне на нов кабинет в рамките на това Народно събрание, за бъдещите ходове на „Продължаваме промяната“, за възможността евроатлантическото мнозинство да прерасне в управляващо мнозинство.

Ганев е категоричен, че дори и да се осигурят така необходимите 121 депутата, това няма да даде стабилност на правителството на Асен Василев.

„Не можем да кажем дали това правителство ще мине или няма да мине, защото не е в инструментариума на политическия анализ да кажем дали един народен представител би си променил мнението след определено предложение.

Управляващото мнозинство живее в заблуда, че при евентуално осигуряване на 121 депутати, това ще даде някаква живителна сила на това мнозинство. Със 121 депутати България не може да се управлява“, посочи политологът.

Той даде пример от близкото ни минало с кабинета на Пламен Орешарски. Тогава в продължение на година и половина всеки ден гледахме дали то ще събере необходимия кворум. „А тук става дума за мнозинство формирано от депутати отцепени от други групи. Да поддържаш някаква парламентарна дисциплина в такива условия е меко казано несериозно“, заяви Ганев.

Според него за ПП е по-изгодно да се яви сега на избори. Това е по-добрият вариант вместо да управляват в сложна икономическа и геополитическа обстановка с много нестабилен парламент.

Цялото интервю тук

Още по темата:

- реклама -