Димитър Димитров, ЦИК, Сиела Норма, машини, избори

Димитър Димитров, ЦИК: В договора със „Сиела Норма“ няма клауза за допълнителни машини

В договора между ЦИК и фирмата доставчик на машините за изборите няма клауза за допълнителни машини за резервни части. Това коментира пред bTV зам.-председателят на комисията Димитър Димитров.

Той все пак гарантира, че няма как случайна машина да се озове в избирателна секция.

„Мога да кажа като собствено мнение, че ще имам възможност да се запозная с всичко, което се е случило след деня. Какво си мисли г-н Тодоров в момента в главата? Какво е обяснил, защо се държи като дете от детска градина, обяснявайки, че трябва да сменяме щипките на машините. Нали знаете какви са щипките, те са едни пластмасови обикновени щипки, с които се слагат преградните пана, с които се изолира прекият достъп до гласа на избирателя. Това ли е проблемът – понеже една щипка ни се е счупила, дайте да сложим нова машина“.

Според него това са обяснения, които не се побират в здравия разум.

По думите на Димитров са се опитали да направят стопроцентова проверка:

„Част от партиите, най-вече новите партии решиха, че това е излишно. Разбира се, цялата идея с машините е част от идеята на „промяната”. Вижте, да сте забелязали президентът да е казал дума за това? Или да е казал дума за пандемията. Той се къпе в една народна любов, която е прекрасно организирана”.

На въпрос може ли да се гарантира прозрачност на вота, Димитров отговори:

„Каквото е възможно да се направи в рамките на компетенции на институция като ЦИК е направено. Само, че ЦИК не носи машината във всяка секция, нито проверява какво се случва във всяка една секция. Това е една сложна организация, наистина сложна“.

Той уточни, че с фирмата са сключвани най-малко три различни договора: – един с Информационно обслужване и два със „Сиела”.

Димитров беше категоричен, че никъде в договора не е упоменато, че може да се поръчат допълнителни устройства, които да се ползват за резервни части.

- реклама -