ЦИК, гласуване, карантина, подвижни урни, Димитър Димитров проф. Димитър Димитров, ЦИК, избори, протоколи,

Димитър Димитров, ЦИК: Машинното гласуване затрудни работата заради сложните протоколи

„От ЦИК не знаем какво се случва във всяка секция в чужбина. Не беше зле да се поиска удължаване на изборния ден на места като Северен Лондон. Нещата биха се променили лесно, стига да се промени числото на броя секции за страни, извън ЕС”.

Това заяви пред Нова телевизия говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

По думите му повече секции означава и повече персонал, който няма как да бъде подсигурен.

„Често се говори за гласуване по пощата или онлайн, но се изисква голяма подготовка. За да стане това всеки трябва да има изборен адрес”, поясни Димитров. И допълни, че от Централната избирателна комисия ще предложат да бъде увеличен броя на секциите извън България.

Според него машинното гласуване по-скоро е затруднило работата заради сложните протоколи.

„Ще напишем отделен доклад за машинното гласуване. Трябваше да се изработят сложни протоколи, които съдържат две бази данни. Машинният вот е изнесен в отделен протокол на сайта на ЦИК. Като цяло обаче е по-скоро затруднение. Изключително лесно се борави с него за тези, които желаят да гласуват с машина. Машината е машина. Дори и да е миксер, и той може да откаже. Ами като откаже какво правим? Трябва да има и резервен вариант. Не приемам аргумента, че това спестява разходи. Тези машини трябва да се поддържат, софтуера им да се актуализира и това не е никак евтино“, коментира Димитров.

За видеонаблюдението в избирателните секции Димитров посочи, че към това предложение се подхожда твърде емоционално. „Да се прави нещо като стрийминг, това има един голям риск. Рискът е да се създаде образ в отделни секции, който няма да е благоприятен. Протоколът няма нужда се снима, той после е на сайта на ЦИК. Всеки член на комисия може да поиска да се забрани това. Има членове на комисии, които не искат да ги снимат“, подчерта още Димитър Димитров.

- реклама -