Димитър Димитров, ЦИК пред FN: Мобилните секции ще бъдат със съкратен състав и до последно ще актуализират списъци за карантинирани избиратели

Народното събрание прие на първо четене предложението за гласуването с мобилни изборни секции за карантинираните от COVID-19 на 4 април.

Как ще се заявява желание за гласуване в подобна секция и до последно ли ще се актуализират списъците в условията на пандемия. специално за FN разяснява  говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Как ще бъде организирана работата на подвижните секции за изборите?

Все още предстоят разговори за подробностите. Как ще бъде организирана работата на подвижните секции за изборите ще се решава в дата по близка до изборите.  Технологично ще се гласува като се посещава адреса и се дава възможност хората от списъците да гласуват. Това са същите правила както досега за гласуване на хора с увреждания, които имаха право на мобилни секции. Но избирателите с увреждания досега трябваше 12 дни преди вота да подадат заявление за мобилно гласуван Този срок сега ще се актуализира с оглед на това, че всеки ден може някой да се карантинира, дори ден преди вота. Това ще се поправи в Закона за извънредното положение.

Ще намерите ли достатъчно хора, за да обикалят по адресите на карантинираните хора?

В момента имаме 200 хиляди души, които са се регистрирали,че са преодолени коронавируса. Те съответно ще имат антитела и биха могли да работят в тези мобилни секции и да обслужат  карантинираните избиратели.

Дали предвиждате да имат предпазни средства, освен маски?

Да, те ще имат маски, ръкавици и дезифектант. Това няма да бъде сложно да се организира.

Ще има ли предварителни списъци с хората, които искат да гласуват и са карантинирани? Кога ще се актуализират и може ли в деня на размисъл да се актуализира списъка?

Ще има списъци за гласуване. Преди бяха хора с трайни увреждания, сега хора в карантина. Ще има проблем с тези, които ще попаднат под категорията карантинирани в събота преди вота и ще е трудно да се впишат в списъка и той да се актуализира. Ако населените места не са големи като София, Пловдив и Бургас най-най-вероятно ще говорим това да може да се случва и в самия изборен ден. Не поемам отговорност, но ще говорим по този въпрос. Ако в събота получите положителен резултат за коронавирус или станете карантинирани ще е възможно да се организира вашето гласуване с подвижна урна, стига да не е в 17 часа в деня за размисъл.

Какво трябва да направят хората, които в послединя момент сатнат карантинирани или с положителен тест?

Те трябва да информират местното РЗИ. Те ще поддържат адреса на заразения и хората от адреса, които близките се самокарантинират. Тези правила тепърва ще обсъдим със среща  с главния държавен санитарен инспектор д-р Кунчев и здравното министерство. Ще трябва да има пряка комуникация между РИК и РЗИ.

учители
сн. БГНЕС

Колко души са необходими за мобилна секция за гласуване?

Всеки РИК си изготвя състав от членове за мобилната секция. досега бяха 5 души, с оглед на ситуацията и повечето секции ще се редуцират най-вероятно до трима. Стига да не са от една партия. Списъкът не е отговорност на комисията, тя ще го получи от РИК. Досега го получавахме за хората с увреждания от кмета на общината, но сега за карантинираните информация ще подава местната здравна инспекция. Сега схемата ще е такава- ще си комуникират РЗИ и РИК и в крайна сметка имената на карантинираните трябва да се заличат от основния избирателен списък.

Ще има ли такива секции и по селата и малките населени места?

Винаги е имало по селата мобилни секции и кметовете са заинтересовани да има. Преди условията бяха да има ТЕЛК, сега може би ще бъдат по-леки изискванията и ще бъдат свързани с това охрата да са част от базата данни на РЗИ, че са болни или карантинирани от COVID-19.

Какво става в случаите когато в събота преди вота хората вече излизат от карантина, дали 10, дали 14 дни? В кой списък ще са те и как ще гласуват?

Те вероятно ще останат в основния списък щото ще са изчислили кога свършва карантината. В петък предполагам преди изборите ще има вече база данни на кой изтича и на кой не карантината. Може да има изключения, но те ще са малко. не можем да прогнозиране дали няма да има пик на пандемията на 4 април, но се надяваме всичко да се реши преди самия вот.

От колко до колко ще работят тези мобилни секции?

Ще се направи така, че в рамките на изборния ден да се обиколят хората, които ще гласуват с мобилна секция. разбира се, ако са много ще се обикаля докато има непосетени хора от списъка. Идеята е никой да не бъде пропуснат.

 

 

- реклама -