Димитър Бербатов се кандидатира за президент на БФС

Димитър Бербатов се кандидатира за президент на БФС, обяви самият той на днешната си пресконференция.

В екипа му влизат Стилиян Петров, той ще бъде част и от бъдещия Изпълком, Мартин Петров, Петър Величков, Борис Станков и Георги Владов.

„Мисля, че моментът настъпи, откривам официално кандидатурата си за президент на БФС. Ще представя и екипа, с който ще работя, ядрото за промяна към по-добро. Ако мога да дам един пример защо тези хора са с мен – Сър Алекс винаги споменаваше думата „екипна работа“, при него екипът беше изключително важно – подборът на екипа е важна стъпка към успеха, видяхте какви успехи постигна Юнайтед. Подбрал съм екип, който да има единомислие. Вече настъпвам в нова глава от своята кариера, решили сме да има симбиоза между футболни хора и такива, които са били в администрацията и знаят как се случват нещата. В екипа влиза Стилиян Петров, както и Мартин Петров – щастлив съм, че продължавам да поддържам връзка с тях. От другата страна – Петър Величков, вече се запознахте с него. По-малко познатото име е Борис Станков – завършил е програма за футболен мениджмънт на УЕФА, знае как се случват нещата. Няма как да продължим без юрист – това е Георги Владов. Това е ядрото, което в крайна сметка движи и подготвя нещата. Футболът е за всички нас. Виждаме какви неща се случват в последно време – идеи, които искат да се прокарт, ще задоволим любопитството на хората, за да излезем лично аз с екипа си и да обявя, че сме готови да донесем така нужната промяна. Всяка една идея е добра дошла, този план ще претърпи промени – ще се наливат нови идеи, защото футболът е, пак повтарям, за всички нас“, започна Бербатов.

„Димитър Бербатов вече спомена, че футболната общественост има представа от това, което представлява БФС. Знаете, от осем години съм в Изпълкома на централата – за мен това е позитив. Видях какво трябва да се промени отвътре. Организационната структура е тежка, без решения. Свидетели сме на едни авторитарни връзки в съюза. Виждаме една слаба комуникация, липса на чуваемост между централата и регионите за проблемите, които има в регионите и в клубовете. През октомври 2019 година, БФС бе нежелан партньор. Знаете за отказа на държавата да работи с централата. Не бива да подминаваме и мълчаливата ненамеса на УЕФА за събитията през октомври 2019. Футболната централа, за мен лично, води една напълно неадекватна политика по отношение на човешките ресурси, липса на програма за развитие и повишаване на квалификацията на съдии, треньори, методисти и други. Има една нездрава работна атмосфера, липса на мотивация за развитие у служителите. За възнагражденията не искам да говоря в момента“.

„За мен футболната централа функционира на базата „казал, рекъл“. Има една непрозрачност и безотговорност при взимане на решения. По отношение на активите – управлението на активите, не разбирам незадоволителното състояние, в което се намира Националната футболна база в Бояна. От друга страна, дадена е функционалната база на външни компании, става въпрос за едни огромни задължения, които централата не може да си позволи. Договорите, които са сключвани, на мен ми е трудно да преценя дали става въпрос за аматьорска работа или умишлена безстопанственост, или комбинация от двете неща. Има пропуснати възможности за програми по УЕФА и ФИФА – подпомагане на младежкия футбол и други. Ориентиране към определени хора, а не към определени проблеми. Тази неяснота води до субективизъм, ако Уставът беше модерен, нямаше да се надприказваме. По отношение на фактите, че в последните години има намаляване интереса към футболната игра – смятам, че това ръководство не направи така, че това да се минимализира. Има липса на методика при развитието на ДЮШ. Като цяло, абсолютна загуба на доверие към централата от футболната общественост. Професионалната футболна лига не функционира и основната причина е, че тя е напълно изолирана от Футболната централа“, коментира Величков.

„Структурата на БФС не отговаря на модерна иноваторска организация. Повечето от служителите не са наясно кой е техният пряк ръководител и кой носи пряка отговорност при дадена решения. Служителите изпълняват няколко длъжности едновременно – това значи, че много от длъжностните характеристики на тези лица не отговарят на това, което в действителност работят. Стига се до размиване и до възможност за грешки. Не е привлекателно място за младите спортни кадри. БФС няма ясна стратегия за комуникация със студентите от НСА или други университети. БФС не се предлага като надеждна организация за бъдещите мениджъри и т.н. БФС не успява да отговори на бързо развиващата се футболна индустрия – може да дадем примери с Румъния, Северна Македония, Гърция, които сами развиват програми за развитие в ДЮШ. Давам за пример Малта с програма за развитие на масовия спорт. В момента БФС има повече от 35 млн. за две програми – самата цифра говори, че съюзът има различни програми за развитие на масовия спорт и инфраструктура. Други федерации, които са съпоставими на нашата, усвояват 100% от тези средства, а това означава, че не сме развили потенциала си“, сподели Борис Станков.

„Ние от адвокатското дружество вярваме, че Димитър Бербатов има визия и воля да направи промяната в българския футбол. По отношение на Устава, ще се спра на един конкретен въпрос – въпросът с мандатността на ръководството. Въпреки няколкото изказвания от различни хора, които казват, че в Устава новият президент трябва да довърши мандата на Борислав Михайлов, това не отговаря на истината. Президентът на БФС се избира за срок от четири години. Нищо не е упоменато при преждевременно прекратяване на мандата. На база дневния ред ще се стигне до различни тълкувания, а може да се стигне и до невписване в регистъра. За да избегнем това, трябва да се промени дневният ред. Сега е моментът настоящият състав на Изпълкома да приеме такъв дневен ред, който да позволи новото ръководство да свърши своята работа, да не налага Конгрес след по-малко от година. Трябва да се включи точка за „Предсрочно прекратяване мандата на предишния президент“. Моят призив към Изпълнителния комитет е да дадат възможност на клубовете да решат как да се развива футболът в България. За в бъдеще сме подготвили промени в Устава, за да се знае предварително какво ще се случи“, заяви Георги Владов. Очаквайте подробности.

- реклама -