Дилма Русеф на импийчмънт по време на Олимпиадата

Само ден преди закриването на летните Олимпийски игри в Рио 2016, парламента в Бразилия ще гласува импийчмънта на президента Дилма Русеф.

Според „Ройтерс“, която се позовава на проучвания, публикувани през последните дни в бразилската преса болшинството от 81 сенатори ще гласуват в подкрепа на отстраняването на Дилма Русеф. 60% от бразилците също са за импийчмънт, сочат социологическите изследвания.

Олимпийският комитет моли да отложат гласуването

Международният олимпийски комитет е отправил неофициална молба към и.д. президент на Бразилия Мишел Темер гласуването по отстраняването на Дилма Русеф да не се провежда по време на Олимпиадата. Председателят на организационния комитет на „Рио-2016“ Сидни Леви има опасения, че вниманието на бразилците ще бъде пренасочено от състезанията към развитието на политическата криза.

Плажа Копакабана в очакване на Олимпиадата
Строежа на спортни съоръжения на прочутия плаж Копакабана

Защо искат да отстранят бразилката с български корени?

Мотивите за искания на импийчмънт са, че Русеф е фалшифицирала държавния бюджет, за да успее да постигне заложените от Конгреса финансови цели за 2015 г. Държавният глава от български произход беше замесена и в корупционен скандал с „Петробрас“.

„Ройтерс“ напомня, че долната камара на бразилския Сентат вече одобри отстраняването на Русеф с 342 гласа „за” от общо 513 депутати.

 

- реклама -