матурата седмокласници Манолова родители Вълчев БЕЛ

Дилъри предлагат отговори за матурите по всички предмети

Дилъри предлагат отговори на матурите по всички предмети

Обявата е публикувана в интернет и е валидна и към момента. Цената на отговорите с въпроси за ограждане е 50 лева, докато тези за писане са по-скъпи и струват 70 лева. Според продавача отговорите са 100% верни, защото изтичат директно от МОН.

На зрелостниците се гарантира пълна успеваемост. Те ще получат отговорите 30 минути след началото на матурата.

Обществена тайна е, че зрелостниците предпочитат да изработват стратегии за преписване, да разузнават как е било през годините и какви са възможностите за подсказване. Както и да проучват дали има теч на информация за автора, който трябва да се падне на изпита.

Не че нещо – но всяка година се получава пробив. През 2015 година самият Пейо Яворов си създаде профил във Фейсбук и каза на абитуриентите да прочетат произведенията му. Съвпадение или не, на следващия ден и тези, които приеха насериозно „подсказката“, и тези, които не я приеха, писаха върху „Ще бъдеш в бяло“. Миналата година обаче се появи профил на Димчо Дебелянов. И зрелостниците, тъй като си имаха едно наум, се съсредоточиха върху твореца, за чиято поезия се знае, че е трудна за интерпретация.

Но… уви! На другия ден се падна „Гераците“. Матурата е вход към редица родни университети и оценката от нея се взима вместо изпити. Освен това тя е важна част към бала за прием в редица университети в чужбина. Затова младите хора, които се готвят да следват зад граница, залагат здраво върху матурите. Другите – също. Една немалка част обаче разчитат на преписване.

Факт е, че през 2014 година зрелостниците в Кърджали показаха най-висок успех на матурата по БЕЛ. Тъй като подозренията за преписване не бяха доказани, на следващата година от МОН си пратиха хора да следят за реда. И средните оценки в кърджалийските училища паднаха с по една единица. През миналата година пък екип на Нова телевизия успя да влезе в схемата за преписване и купи отговорите. От БНТ също успяха да договорят с действащ дилър.

Как МОН отвръща на удара?

Тази година за първи път зрелостният изпит ще бъде ръзделен на три модула. Абитуриентите ще останат затворени в залите за всеки от тях. Ще могат да напускат едва когато предадат работата си. Тогава може да ходят до тоалетна, но след това няма да имат право да отворят отново изпитните бланки. Видеонаблюдението също ще работи. А квесторите трябва да имат едно на ум, че може да бъдат санкционирани, ако не следят за преписвачи.

Кой ще победи в играта на котка и мишка, предстои да видим. Засега обаче май преписвачите водят с една обиколка. Едно е сигурно – ако има теч на въпросите, то той идва от хора в системата…

 

- реклама -