Боб Дилън получи Нобела за литература на камерна церемония

Легендарният поп певец Боб Дилън получи днес Нобеловата награда за литература

С нея бе удостоен миналата година от Шведската академия.

Церемонията се състоя в шведската столица. Новината бе потвърдена през телевизия СВТ от представителя на Шведската академия Хорас Енгдал и от нейния секретар Сара Даниус.

Съгласно желанието на Боб Дилън церемонията се проведе в камерна обстановка без журналисти. Присъстваха само Дилън и членовете на академията. Повече подробности за мероприятието не се съобщават.

Предполага се, че певецът е предал Нобеловата си лекция, записана на видео. Изнасянето на такава лекция от лауреата в срок от 6 седмици след връчването на наградата е задължително условие, за да получи той паричната награда от 8 милиона крони (909 000 долара).
Междувременно Дилън има днес и утре концерти в Стокхолм.

Удостояването на един певец с Нобелова награда за литература бе изненадващо за нобеловите традициите на Шведската академия. То бе обявено на 13 октомври миналата година „заради създаването на поетични образи във великата американска песенна традиция“. Всъщност Боб Дибън стана първият музикант, удостоен с Нобелова преми. Той е автор на такива песни като „Blowin’ in the Wind“ (1963 г.), „The Times They Are a-Changin'“ (1964), „Like a Rolling Stone“ (1965), а също на легендарните албуми „The Freewheelin’ Bob Dylan“ (1963) и „Highway 61 Revisited“ (1965).

В средата на ноември Шведската академия информира, что е получила писмо от певеца, в което той обяви няма да присъства на традиционното връчването на наградата поради заетост. В писмото си Боб Дилън признава, че е поласкан от удостояването му с наградата.

- реклама -