Дигата на река Чая продължава да се руши. Няма пари за укрепването й

Кризисен щаб в Садово заради срутената дига на река Чая. Притеснението на местните е, че при пълноводие реката ще излезе от коритото си и ще залее къщите в близкото село Катуница.

На място вече бяха изпратени военни да помагат. Министърът на околната среда и водите Нено Димов заедно с областният управител Здравко Димитров и експерти направиха обследване на района.

„В момента се отваря старото русло на реката, това, по което тя е текла допреди няколко години, за да може веднага след това да започне и ремонта на подпорната стена. Ще продължи работа, докато е необходимо, за да бъде обезопасен районът и колкото е необходимо ще се работи на непрекъснат режим. На този етап не смятаме, че има някакъв сериозен проблем“, подчерта министър Димов.

Нов участък от земния насип се е свлякъл през нощта, а откъснатата бетонна стена продължава да пропада в реката.

„С всеки час аварийният участък става все по-сложен. Пропадането продължава. Ако тази река покачи нивото си при тази ситуация, населеното място ще бъде наводнено, ще бъдат наводнени жилища, сгради обществени, църква, училище“, каза кметът на село Катуница Красимир Юруков пред Нова телевизия.

„Напоителни системи“, Басейнова дирекция и Общината спорят кой е отговорен за поддържането на съоръжението. Хидроинженери настояват укрепването на защитната стена да започне веднага, независимо от споровете.

„Никой не припознава това съоръжение тази железобетонна конструкция като своя собственост. Това е най-парадоксалното в случая“, заяви Атанас Телчаров, председател на Общинския съвет в Садово.

Община Садово вече е намерила фирма, която спешно да започне укрепване на разрушената стена. Проблемът е, че няма пари, с които да се разплати. „Ще трябва да го извърши за негова сметка и оттам нататък в един по-дълъг период ще трябва да си очаква парите, евентуално ако бъдат възстановени от Комисията по бедствия и аварии“, заяви кметът на Община Садово – Димитър Здравков.

За да се справи със ситуацията, общината ще поиска средства от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

- реклама -