Диетолози алармират: Качваме ударно килограми по време на лятната ваканция

Качваме ударно килограми по време на лятната си почивка. 80% от летовниците се връщат от отпуск по-пълни, показват наблюденията на диетолозите.

А възстановяването към нормалния ритъм на хранене и тренировки след ваканцията, се оказва трудно.

Как да се подготвим за морето и как да се върнем във форма след почивката? Съветите на диетолозите и фитнес експертите събра Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Далеч преди да стегне куфарите за дългочаканата почивка край вълните, Антон Дедиков започва подготовката за плажа.

Месеци в залата и хранителни режими са част от рецептата му за перфектното тяло за ваканцията.

Още със стъпването на плажа, обаче идват изкушенията. А всички усилия от последните месеци бързо отиват на вятъра, признава Антон.

„Забравям да спортувам, ежедневието ми става просто тотално различно. Човек се отпуска – яде повече въглехидрати”, споделя мъжът.

И резултатите на кантара не закъсняват. Летните отпуски бързо се превръщат във враг на кантара, разказва и блогърът Влад Симанел. В социалните мрежи той дава съвети на последователите си за фитнес и здравословно хранене.

Ударно трупане на килограми по време на почивката забелязва и спортният психолог Лилия Стефанова.

„Променяме биологичния си ритъм. Ако до този момент сме имали нагласа да ставаме в един определен час, да тренираме и да се спазва някаква програма, то изведнъж всичко това рухва. Тялото обикновено бавно се нагажда към такива промени”, допълни тя.

Все повече пациенти, натрупали нежелани килограми по време на почивката, идват и в кабинетните на диетолозите през последните дни.

Шведските маси и пищните ол инклузив трапези по време на почивката са сред основните заплахи за талията, разказва проф. Донка Байкова.

„Започва едно свръх комбиниране на храни, които поставяме в чинията от блок масата за закуска.

След това има подкрепителни напитки – в този сезон те са леко подсладени, но са висококалорийни. Минали са няколко часа и ние решаваме, че отново сме гладни”, каза още тя.

И даде пример с едно от най-предпочитаните изкушения в капанчетата на плажа – бирата с картофки.

- реклама -