шоколад

Диетолог разкри кой е най-здравословния шоколад

Най-здравословният шоколад е горчив и съдържа поне 75 процента какаови зърна. В същото време ядките са най-добрият пълнеж за сладкото изкушение, разкрива диетолога Наталия Нефедова пред Радио Sputnik.

„Те, разбира се, съдържат много мазнини сами по себе си, но това е добра, здравословна мазнина. Горчивият шоколад съдържа и теобромин, който е доста полезно вещество, а също така и цинк и магнезий. В ядките има здравословни мазнини, основни Омега-3“, обясни експертът.

сн. БГНЕС

Сред най-опасните за пломби пълнежи в шоколада, лекарят посочи екзотичните добавки като пипер, джинджифил, розови листенца, крокан. Нефедова обясни, че ако шоколадът е произведен в евтино масово производство, тогава тези пълнежи едва ли са естествени.

Диетологът отговори и на въпроса дали е възможно да се яде цял шоколад на ден.

Според нея всеки човек има различна норма килокалории, които трябва да приема на ден. За онези, които нямат сериозна физическа активност, цял шоколад на ден е вероятно да се превърне в излишни килограми.

сн. БГНЕС

Учените също така оспорват някои от митовете, свързани с какаото от векове. Те открили, че при възрастните възрастни хора диета, обогатена с какаови флаваноли, помага за подобряване на паметта, но ползите от добавките са ограничени и като цяло не подобряват здравето на мозъка.

- реклама -