снимката е илюстративна

Девет души са задържани за купуване на гласове

Повечето лихвари – опрощавали борчове срещу вот за определена партия

Общо 9-има мъже от различни общини на територията на Бургаска област са задържани за купуване на гласове при специализирана полицейска операция за предотвратяване на престъпления против политическите права на гражданите и нарушаване на изборното законодателство, обявиха официално тази сутрин от ОД на МВР в Бургас.

При проверка на два адреса в бургаския кв. „Победа”, обитавани от двама мъже, на 40 г. и 42 г., занимавали се с лихварство,  са намерени 11 000 лв., лични и дебитни карти и тетрадки със списък с имена и раздавани суми. Установено е, че на длъжниците на лихварите е обещавано опрощаването на кредити при гласуване за определена политическа сила.

Сред задържаните има лихвари, иззети са пари, лични карти и списъци с длъжници.

Към момента продължава провеждането на разпити на длъжници с цел уточняване на детайли по случаите. Образувани са две досъдебни производства, каза говорителят на полицията Цветлина Рандева.

На територията на карнобатското село Екзарх Антимово също е извършено претърсване на частен дом, обитаван от 40. годишен мъж от селото, който е задържан. Образувано е бързо производство за престъпление против политическите права на гражданите. Иззети са мобилни телефони със снимки на лични карти.

Други шестима мъже от несебърските села Гюльовца и Оризаре са задържани отново за купуване на гласове, като са образувани три бързи производства. При претърсвания на различни адреси в селата са иззети списъци на лица от различни населени места в Бургаска област, съдържащи лични данни, копия на интегрална бюлетина с обозначена преференция, копия на лични карти и други документи, свързани с изборния процес. Иззети са още преносими компютъри /лаптопи/ и мобилни телефони. Разпитани са множество свидетели.

От един от претърсените адреси в Гюльовца са иззети 28 000 лева, както и тетрадка, съдържащи имена с лични данни. От друг адрес в с. Гюльовца, са иззети тетрадка с малки имена на множество хора и сумата от 16 540 евро, 1320 щатски долара и 8100 лева.

Активната полицейска работа по неутрализиране случаи на нарушаване на изборното законодателство в Бургаски регион продължава, заявиха от Областната дирекция на МВР.

Източник: 24 часа

 

- реклама -