Тома Биков, Даниел Митов, вестник Труд, редакция,

Депутати от ГЕРБ в редакцията на „Труд“: Заради репресии срещу журналисти ще водим война!

Депутатите от ГЕРБ Тома Биков и Даниел Митов пристигнаха в редакцията на вестник „Труд“, където тази сутрин влезе полиция и запечата офисите. Журналистите обявиха гражданско неподчинение и отказаха да си тръгнат. А от ГЕРБ изказаха пълна подкрепа за тях и се заканиха да търсят отговорност за репресиите срещу журналисти.

„Каква работа има МВР на Бойко Рашков в редакцията на вестник? Кой от журналистите тук е общественоопасен? Докъде ще стигне служебният кабинет на Радев- в България ще се арестуват журналисти?!Това е нещо, което не се е случвало от 31 години. Готови сме по такива въпроси да водим война. И ще търсим отговорност!“, категоричен беше Тома Биков.

Те настояха партиите и отговорните институции, сред които и президентската, да заемат ясна позиция:

„Очакваме Румен Радев да вземе отношение по случая с нахлуването във вестник „Труд“, защото той е началник на министъра на културата Велислав Минеков. Очакваме и другите партии да вземат отношение по казуса със свободата на медиите“, каза още Биков.

Според Даниел Митов ако нахлуването в редакцията на „Труд“ остане безнаказано, ще може да се повтори навсякъде:

„Работата на медиите е да гледат критично на публичния живот и да информират гражданите. Властта може да дойде за други медии по същия начин, както нахлу в “Труд”. Утре господинът с фалшивите новини може да дойде да чегърта и в друга редакция, ако журналистите си позволят да кажат нещо срещу властта“, категоричен беше депутатът от ГЕРБ.

Той обърна внимание на факта, че журналистите са били принуждавани да подписват протоколи и нарече това произвол:

„Протоколите, които полицаите карат журналистите да подписват, са произвол. Ако няма медийна и политическа реакция на това, значи влизаме в полудиктаторска ситуация“, категоричен беше Митов.

И попита:

„Абсолютно недопустимо е да има саморазправа с неудобните медии в държава, която е член на Европейския съюз! Къде са “Репортери без граници”!“

- реклама -