деца, родители, училище, детска градина, ВАП

Детските градини и яслите в София отварят на 26 май

Детските градини и ясли в София ще отворят на 26 май, първия работен ден след почивните дни.

Това съобщи във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията. Всички деца, които са здрави и се чувстват добре, имат право да посещават детските градини. Всяка сутрин тяхното здравословно състояние ще се проверява от медицинския персонал на детската градина, като децата с висока температура и грипоподобни симптоми трябва да останат вкъщи до пълното им възстановяване“, обясни още столичния кмет.

Всички директори на детски градини и ясли в столицата ще получат инструкция за организацията на работата.

„Целта е да се осигурява дистанция между различните групи и между персонала и родителите. Ще се увеличи времето за провеждане на занимания навън при хубаво време, като ще се следи при игрите да няма смесване на деца от различни групи“, обясни още Фандъкова.

Посещенията на родители вътре в помещенията ще остане забранено.

„Очакваме от Министерството на образованието декларацията, която трябва да попълни всеки родител, който иска детето му да посещава детска градина. Тя ще бъде качена на сайта на общината, както и на детските градини, за да може всеки родител може да я попълни предварително. Посещението е само по желание на родителите, а нашата препоръка е децата, за които има кой да се грижи, да останат вкъщи. Лекарите нямат притеснения за здравето на децата, но те могат да предават вируса на своите родители, баби и дядовци“, пише още Фандъкова.

За да се гарантира сигурността на персонала, директорите на детските градини ще организират поетапно тестване. Част от детските градини и ясли вече са тествали по-възрастните служители и тези, които имат съпътстващи или хронични заболявания.

До 26 май всички дворове на детски градини ще бъдат окосени и обработени против кърлежи.

- реклама -