увреждания

Децата с тежки увреждания ще получават помощи по 930 лв. на месец

След години отлагане държавата най-накрая взе решение в полза на децата с увреждания – драстично скача размерът на месечните помощи за тях.

Всички социални помощи за тези деца ще се обединят в обща помощ, като размерът й ще зависи от степента на увреждането.

index

Помощ срещу степента на увреждане

Благодарение на мярката децата с най-висока степен на увреждане (90% и над 90%) ще получават всеки месец по 930 лв., предвиждат разчетите на кабинета.

Тези средства включват и помощта за личен асистент. По всяка вероятност новата помощ ще важи още от 2017 г.

Помощта за децата с увреждане от 70% до 90% ще бъде 450 лв. За децата с увреждане със степен между 50% и 70% ще бъде 350 лв. на месец.

В момента общата сума на средствата, които получават семействата, е значително по-ниска. Например месечната помощ за дете с трайни увреждания в различните хипотези е съответно 100 лв. и 240 лв., а интеграционните добавки за телефон, транспорт и лекарства са по 30 – 40 лв. на месец. Само на някои от децата се полагат и детски надбавки.

„В последните няколко месеца получих маса писма за децата с увреждания, едно голямо нещастие, което се е случило на хора, и упреци към държавата, че в една или друга посока не се подпомагат така както трябва. Една държава дали е цивилизована демократична, на първо място си личи по отношението към хората в неравностойно състояние“, заяви по повод решението премиерът Бойко Борисов.

Помощта няма да зависи от доходите на родителите

9833c309dbbe625923451369e528b70e

Парите по новия механизъм ще се получават от всички семейства с дете с тежко увреждане, независимо от доходите на родителите, подчертаха от правителствената пресслужба.

Освен това семействата сами ще решават дали да наемат личен асистент или те самостоятелно да се грижат за децата си. Така за всяко дете ще има възможност да получи личен асистент вместо да кандидатства по програми пред общините. Така родителите ще могат да работят.

Решение след протести

Неправителствени организации и родители от години настояват да се обърне внимание на техния проблем. Още от времето на министър Ивайло Калфин датира намерението за увеличаване и диференциация на помощта.

41639
Около 30 хиляди деца ще получават повече помощи

Всички деца със степен на увреждане над 50% у нас са над 26 000.

Тези с най-сериозно увреждане – над 90%, са 5 876, съобщиха от социалното министерство. Децата със степен между 50 и 71 на сто са 13 764. Тези с увреждане между 71 и 90 процента – 6 985.

Малко над 160 млн. за година

Необходимите средства за новата диференцирана помощ са 161 млн. лв. на година, което е увеличение за 2017 г. с близо 50 млн. лв.

По действащия закон помощта се полага до навършване на 20-годишна възраст.

Решението на кабинета става ден преди планувания утре протест на майки на деца с увреждания.

- реклама -