енергийни напитки

Децата между 14 и 18 години са най-големите консуматори на енергийни напитки у нас

Най-голямо количество енергийни напитки от деца се консумира във възрастта между 14 и 18 години. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния  контрол на въпрос относно свръхупотребата на енергийни напитки от деца в България.

„Енергийните продукти съдържат различни комбинации от кофеин, витамин и др. Те са разработени за намаляване признаците на умора. При консумация на две и повече напитки дневно в съчетание с други съставки със стимулиращ ефект е възможно да има неблагоприятно въздействие върху организма“, обясни министъра.

Децата са по-рисковата група, отколкото възрастните

„През 2014 г. се проведе национално изследване на факторите на риска за здравето на населението на България. Изследвани са общо 683 ученици чрез анкетиране относно честотата на консумация на храни и напитки, включително и енергийни напитки. Резултатите показват, че 22,2% от изследваните ученици консумират енергийни напитки, като най-много са сред 14-18 години – те представляват 49,3%. Учениците от 10 до 13 г., които консумират енергийни напитки, са 16,3%, а между 7 и 10 години – 1,9%“, обяви още Кирил Ананиев.

По думите му повече от една енергийна напитка на ден употребяват 18,7% от учениците между 14 и 18 години.

Здравният министър изтъкна, че с наредба е забранено предлагането на енергийни напитки на територията на училища, както и за продажба на ученици на други места. „Не съществува специфично законодателство за енергийните напитки на европейско ниво. Националното законодателство на някои държави-членки има специфични изисквания в определяне на максимални линии и граници за определяне на съдържанието на някои продукти в тях“, каза още Ананиев и даде за пример Германия, където са въведени максимални граници за съставките на енергийните напитки с цел осигуряване на безопасна консумация. „Научният комитет в Англия счита, че няма достатъчно научни доказателства за забрана на продажбите на енергийни напитки за децата“, заключи министъра.

източник: Фокус

- реклама -