Деца сервират коктейли и салати по морето срещу 800 лева

Деца сервират коктейли и салати по морето срещу 800 лева заплата месечно. Интересът на тийнейджъри към работа се увеличава всяка година, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред „Телеграф“.

Причината е, че по този начин успяват

и да почиват, и да си изкарат джобни, тъй като имат право да работят не повече от 7 часа, пет дни в седмицата, а също така е забранено полагането на нощен труд, обясни Алибегов.

Той посочи, че заплащането е индивидуално при всеки работодател, но е минимум 800 лева, колкото е минималната

заплата в сферата на туризма.

Търсят се хора за бара, сервитьори, помощник-бармани и помощник-сервитьори. За кухнята няма толкова интерес.

По данни на Главна инспекция по труда за петте месеца на тази година са издадени 2545 броя разрешения за работа, от които 2466 бр. са за лица от 16 до 18 години, които имат право да се трудят без съгласие на родител.

Дадените през миналата година

разрешения са 11 933 бр. за работа на непълнолетни лица. При проверките на инспекторите през изминалите години най-често нарушенията, свързани с наемането на деца на работа, са за неспазване на изискването за полагаем годишен отпуск, който за лицата между 16 и 18 години е 26 дни.

Много деца намират работа в заведенията

в големите градове, където персоналът е отпуска или отива да изкарва пари на морето, посочи още Алибегов. Специални изисквания към подрастващите няма, тъй като опитът при тях се придобива по време на ваканциите. Голяма част от децата

владеят английски език като майчин.

Шефът на организацията посочи още, че децата, които са работили по време на ваканциите и са доволни от заплащането, често идват и в почивните дни по време на учебната година, за да изкарат допълнителни джобни.

- реклама -