ваксина

Деца се обринаха от ваксина, здравните власти проверяват как е съхранявана

Министерството на здравеопазването и и Изпълнителната агенция по лекарствата започват проверка на ваксината „Тетраксим“.
Това става след оплаквания на родители, че децата им саполучили усложнения след имунизацията.

Ваксината е задължителна за 6-годишните

Пред Нова тв, родител на едно от потърпевшите деца разказа, че ден след като 6-годишният му син бил имунизиран, получил обриви по цялото тяло. Наложило се през нощта да повикат линейка и детето да бъде откарано в Спешното отделение.Регионалната здравна инспекция се съмнява, че ваксината не е била съхранявана правилно. Тя е произведена във Франция. Внася се у нас по държавна поръчка на Министерството на здравеопазването.

От министерството на здравеопазването твърдят, че до момента проблеми с ваксината „Тетраксим“ не е имало. Родителите, които откажат да имунизират децата си ще бъдат глобени от 50 до 100 лева.

Ваксините до края на годината са осигурени

Междувременно от здравното министерство обявиха, че ваксините за децата по Имунизационния календар на страната са осигурени и ще стигнат до края на годината. Това увери депутатите от здравната комисия зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски.
Той обаче не скри, че фирмите-производители изпитват технологични затруднения да произведат поисканото от нас количество и вместо заявени 60 хил. дози, са ни доставили само 44 хил.

Не имунизираме бежанците

От думите на Персенски стана ясно, че децата на бежанците не се ваксинират, защото нямали никаква документация, в това число и медицинска, от която да се разбере дали изобщо са имунизирани и по какъв имунизационен календар.
- реклама -