Деца обсадиха авиобаза Граф Игнатиево в деня на отворените врати – ВИДЕО

В авиацията всичко е възможно – този професионален принцип бе демонстриран в деня на отворените врати в авиобаза Граф Игнатиево, където днес бе ден на отворените врати за външни посетители.

От сутринта днес авиобазата в Граф Игнатиево наруши строгия си режим и пусна свободно всички, които искаха да разгледат самолетите, да видят пистите, да подишат малко въздуха на това особено място.

Най- много бяха децата. Цели детски градини от Пловдив и околните села буквално обсадиха няколко МиГ-а 21. Пилотите, вместо да вдигат самолета във въздуха, вдигаха едно по едно децата вътре в него. За малките днес определено беше ден, който ще запомнят. Гости в базата бяха и много семейства на военни. По плаца, където обикновено се марширува, днес имаше детски колички.

Днешният ден беше празник, защото на 16 октомври точно преди 106 години българската авиация прави своя боен дебют и оттогава чества този ден. Първият летец в света, извършил боен полет и хвърлил бомби над противника, е българинът поручик Радул Милков. Това става в битката за Одрин, а той излита от аеропланното отделение в Свиленград, на което е командир.

Високо в небето над аеробазата в Граф Игнатиево днес два МиГ-а 29 прихванаха „нарушител“- в тази роля се яви един „Спартан“ от аеробаза Враждебна. Вече кацнали след успешната мисия, самолетите преминаха бавно по пистата за радост на публиката.

- реклама -