детокс дома

Детокс и за дома – вижте 7 естествени начина

Въздухът в домовете ни може да е до 10 пъти по-мръсен отколкото този навън, категорични са изследователите. Това се дължи на множеството токсични продукти, които има по мебелите, килимите, пластмасовите продукти и боите в дома ни. Тези продукти могат да предизвикат алергични реакции, преумора, главоболие, проблеми с дишането и дори чести смени на настроенията.

Вижте 7 естествени начина за пречистване на въздуха вкъщи, които наистина работят: 

Бамбук

В Корея бамбукът се използва почти навсякъде като естествен филтър за пречистване на въздуха. Не става възпрос за зеленото бамбуково стъбло, а за обработеното на висока температура растение, вследствие на което от него се получава силно абсорбиращия бамбуков въглен. Той е магнит за лошите миризми и опасните химикали в дома като формалдехид, бензин и амоняк. Хората в Корея, Китай и Япония използват бамбуковия въглен от стотици години, за да освежат въздуха и да премахнат миризмите от кухните, баните, гардеробите, обувките и т.н.

Лампа от хималайска сол

Когато солта от лампата се затопли от температурата на крушката или свещта, солните кристали се освобождават във въздуха и се свързват с нечистотиите, притегляйки ги надолу. Така те вече не могат да циркулират свободно и ние няма как да ги вдишаме. Освен това солните кристали неутрализират замърсяванията и токсините и действат благотворно на психиката.

Канела

Проучвания показват, че ароматът на канела намалява умората и ни прави по-щастливи. Дори ако сложите само 1-2 ч.л. смляна канела в съд с вряща вода на котлона, това ще накара цялата ви къща да мирише на свежо и чисто. Това е естествен освежител, който можете да използвате вместо готовите от магазина, защото те правят въздуха токсичен като освобождават химикали и канцерогенни вещества.

Свещи от пчелен восък

За да има ефект, потърсете свещи, направени от 100% натурален пчелен восък. Обикновените свещи по магазините често са изработени от парафин с добавени химически аромати, те отделят дим и токсини във въздуха. Точно обратното, истинските свещи от пчелен восък буквално пречистват въздуха, който дишаме, като отделят пречистващи негативни йони, подобно на лампите от солни кристали.

Кактус

Учени от Швейцария са открили, че служители, които страдат от преумора и главоболие, се чувстват по-добре, ако близо до компютрите им бъдат поставени кактуси. Този вид растения намаляват електромагнитното замърсяване и радиация, отделяни от екрана на компютъра.

Фонтан

И тук влизат в действие отрицателните йони, както е при лампата от солни кристали и восъчните свещи. Фонтанът буквално отмива пренасяните по въздуха микроби. Течащата вода освобождава отрицателни йони, които се свързват със замърсителите и ги повличат надолу, така че не ни позволяват да ги вдишваме. Така фонтаните действат подобно на HEPA-филтъра на прахосмукачката, категорични са учените.

Стайни растения

Това е най-популярният начин за пречистване на въздуха. Някои растения, като например хризантемите и маргаритките, могат да премахнат до 87% от токсичните вещества от въздуха в помещението, включително въглеродния диоксид и цигарения дим, категорични са учени от НАСА. Растенията имат „вградена“ филтрираща система, която поглъща опасните частици и ги неутрализира. Стаите, в които има растения, имат два пъти по-чист от микроби въздух в сравнение с тези, в които няма цветя.

- реклама -