дете, болница, Велико Търново

Дете се задави с кренвирш и почина в болница във Велико Търново

Петгодишно момиченце е починало в областната болница във Велико Търново само няколко часа, след като е било прието в детското отделение за лечение на бронхиолит.

Предполага се, че малката пациентка се е задушила вследствие на аспирирано стомашно съдържимо при обилно повръщане. Детето се е задавило, след като Дядо му го нахранил с кренвирши в болничната стая. До края на седмицата вътрешна проверка ще изяснява причините за фаталния край на малката Христина. Прокуратурата също се самосезира и започна разследване.

Детето е прието на 13 юни в 12.30 ч. на обяд, след няколкодневно лечение с антибиотик вкъщи. Дядото го довежда в спешното отделение, защото повръща. „Това е често боледуващо дете, познато на екипа. Хоспитализирано е, защото при приема на лекарства започва да повръща и при това положение не може да се проведе лечение в домашна обстановка“, обясни медицинският директор д-р Галина Гарева.

Приемат момиченцето с възрастния придружител, тъй като родителите са в чужбина, а бабата гледа останалите внучета в село Водолей.

61-годиният Йордан Асенов се е грижел за своето внуче. Детето е страдало от астма.

„Отчупих му кренвирш и салам. Дадох й и минаха 4-5 часа. Към 17 часа дойдоха да й ударят инжекция”, разказва Йордан Асенов за Нова телевизия. По думите на възрастния роднина, след поставянето на инжекцията детето е започнало да повръща.

„Около 17.30 ч. сестрата му поставя мускулна инжекция, детето се разплакало, било е будно. Сред манипулацията е отишла в съседната стая и след малко дядото отива при нея и казва, че детето не е добре“, разказва д-р Гарева. Сестрата намира детето легнало, обилно повърнало, посиняло. Грабва го и на ръце го отнася в интензивния сектор, където в този момент дежурната лекарка обгрижва друг малък пациент в кетоацидоза. „Двете започват да аспирират, за да изчистят дихателните пътища. Викат реаниматор, продължават да аспирират- хляб, несмлени парченца кренвирш. Става ясно, че дядото следобед е давал тези неща на детето. Дежурната реаниматорка успява да го интубира, стимулират и сърдечната дейност, но не успяват да го спасят и в 18.30 ч. детето умира“, излага фактите д-р Гарева.

От ръководството са назначили проверка, изискани са писмени обяснения от екипа и началника на отделението, за да се изясни какво се е случило.

Започнато е досъдебно производство под наблюдението на Окръжна прокуратура.

- реклама -