Десподов Груев Чочев
Снимка: спортал

Десподов отново е футболист №1 на България

Кирил Десподов стана за трети път футболист №1 на България. Нападателят на Лудогорец и националния отбор на България спечели анкетата с 193 гласа. Трофеят е втори пореден за него.

„Благодаря на всички за тази награда. Казах вече, че тя ме мотивира много. Чест е съм в компанията на толкова добри футболисти в челната тройка“, каза Десподов при награждаването си. Той получи наградата си от президента на БФС Борислав Михайлов.

На второ място е халфът на Вердер Бремен Илия Груев със 179 точки. От негово име наградата взе баща му Илия Груев, тъй като Груев младши игра за Вердер при победа в Бундеслигата. Трети остана халфът на ЦСКА 1948 Ивайло Чочев, който събра 109.

При жените за пореден път № 1 е състезателката на Йонг Бойс Симона Петкова, която изпревари Евдокия Попадинова и Десислава Дюпюи.

Халфът на Интер Милано Никола Илиев беше избран за най-перспективен млад български футболист. След него в класацията остана Марин Петков от Левски, а третото място си разделят Християн Петров, Пламен Андреев и Илия Груев.

Бърнард Текпетей от Лудогорец бе избран за най-добър чужденец в българската Първа лига.

За най-красив гол отличието получи Брадли де Нойер от ЦСКА-София.

Десподов е и най-добър нападател

Вратарите Даниел Наумов от ЦСКА 1948 и Светослав Вуцов от Славия бяха отличени като най-добри на поста си в българското футболно първенство. Двамата събраха по 26 вота и си разделиха първото място. Те оставиха зад себе си Густаво Бусато от ЦСКА-София и Серджо Падт от Лудогорец.

Националът на Лудогорец Антон Недялков получи приза за най-добър защитник с 32 гласа. След него останаха Сонко Сундберг от Левски (25 гласа) и Юрген Матай от ЦСКА-София (20 гласа).

Ивайло Чочев нямаше никаква конкуренция за най-добър халф. Футболистът на ЦСКА 1948 събра 73 вота от общо 100. След него са Филип Кръстев от Левски с 13 гласа и Каули Оливейра от Лудогорец с 6 вота.

За най-добър нападател в България беше избран Кирил Десподов от Лудогорец. Той остави зад гърба си съотборниците си Бърнард Текпетей и Матиас Тисера.

Станимир Стоилов е най-добър треньор

Станимир Стоилов беше избран за най-добър треньор за 2022 година. Той спечели със сините Купата на България след 13 години суша. Стоилов събра 259 точки, но не успя да се яви на церемонията и да получи лично наградата си. Зад него със 150 точки остана Ивайло Петев, който доскоро беше национален селекционер на Босна и Херцеговина. На трето място остана Илиан Илиев от Черно море.

- реклама -