африканска чума Танева БАБХ

Десислава Танева: Трапезата ни за Гергьовден може да е изцяло българска

Трапезата ни за Гергьовден може да бъде изцяло българска.

Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в ефира на Нова телевизия.

„След Гергьовден влиза в сила постановлението на Министерския съвет за осигуряване на българска продукция в търговските вериги. Ние сме ги информирали, че ще предоставим още 14 дни като предписание, за да могат те да решат как точно ще направят това“, каза още тя.

„Проверки за това дали правилата се спазват ще стартираме в края на месец май“, съобщи Танева.

Тук най-важното в тази комуникация с търговски вериги, земеделски производители, е по-скоро да стигнат взаимно до решение, което може да работи като устойчив бизнес модел. Надявам се, че независимо от всички дебати, които продължават, независимо от всички становища, все пак земеделски производители ще намерят във веригите едни дълготрайни търговски партньори“, коментира още министърът.

По думите й независимо, че все още е липсвало задължение, част от първите български земеделски продукти, са намерили място.

„Това са оранжерийните домати и краставици. Сега стартира сезонът на ягодите и черешите. Надяваме се наистина, че ще намерят нови български продукти и ще могат да бъдат избрани за покупка от потребителя“, каза още министър Танева.

По думите й всичките усилия в момента са насочени към избягване на удара в млечния сектор. „В момента кризата, тръгва от големите производители в Европа“, посочи Десислава Танева.

„Има риск за прибирането на реколтата от рози. Направили сме всички възможни промени за улеснен достъп до работна ръка“, каза още тя.

Според нея кампанията по прибиране на черешите също може да бъде проблемна.

 

- реклама -