Десислава Танева: С бизнеса търсим зелени практики, щадящи околната среда

„Заедно с бизнеса търсим в детайли онези зелени практики и нови технологии, щадящи околната среда, които могат да постигнат ефект и да са изпълними.“ Това каза министърът на земеделието Десислава Танева в отговор на въпрос на депутата от ДПС Бюрхан Абазов за зелената сделка.

,,Вие говорите за обявената от председателя на ЕК зелена сделка. Земеделието на практика влиза със стратегията “От фермата до трапезата“. Тя е част тази стратегия от тази зелена сделка. В същото време целите на комисията за новата ОСП, включително по-високите амбициозни зелени цели бяха анонсирани преди това“, каза Танева и уточни, че има бюджет за новата ОСП. По думите ѝ има увеличени проценти за това по отношение на зелените плащания.

Тя заяви, че очаква по отношение на зелената сделка пролетта да бъде анонсирано и представено в много по-голяма конкретика какво ще включва тя, защото за нея има отделно бюджетиране.

,,Този зелен пакт ще се доразработи в детайли. За него бе обявено финансиране. Т.е. бюджетът на ОСП, както е обявен и така както той ще бъде приключен, според поитическата сделка, той ще постига целите, които бяха обявени за новата ОСП. Зелената сделка, стратегията за постигането на целите на “От фермата до трапезата“ са обект на допълнително представяне и надявам се на финансиране, което ще стане ясно от предтавянето март месец“, уточни Танева.

По думите ѝ в хода на подготовката на националния стратегически план, заедно с бизнеса се търси в детайли онези зелени практики, нови технологии, щадящи околната среда, които вече са изпитани и които могат да постигнат ефект и да са изпълними.

- реклама -