Десислава Танева: На земеделците са раздадени 1 млрд. и 600 млн. лв.

На земеделците са раздадени 1 млрд. и 600 млн. лв. Това стана ясно от министъра на земеделието Десислава Танева, която заедно с премиера Бойко Борисов се срещна със зърнопроизводители.

„Изпълнихме си ангажиментите си към земеделските стопани в рамките на мандата. Миналата година те получиха най-високото подпомагане, осигурявано досега“., подчерта Борисов.

Десислава Танева добави, че 18,5 милиона лева под формата на де минимис бяха предоставени на земеделски стопани от седем области в страната за компенсиране на щетите от сушата през 2020 г. „Там подпомогнахме зърнопроизводителите, тъй като бе регистриран спад от над 30 % при реколтата от пшеница, царевица за зърно или фуражни култури“, отбеляза министърът. Танева уточни, че се предвижда и помощ за земеделските стопани за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция.

Министър-председателят Борисов подчерта, че по линия на Плана за възстановяване и устойчивост са заложени 800 милиона лева за подобряване и рехабилитация на мрежата от напоителните системи в страната.

„В момента правим около 60 язовира навсякъде в страната. Възстановяваме ги, за да можем да събираме водата през зимата и да я ползваме за напояване. Сега му дойде времето“, каза Борисов.

„Вчера се пошегувах с Краси, с Нанков че са нашишкавели, те се разпознаха други. Вече не мога и да се шегувам“, каза Борисов по повод вчерашното му изказване, в което се припознаха Христо Иванов и Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

- реклама -