Десислава Танева

Десислава Танева: България спазва европейските правила за справяне с чумата, ваксина няма

България спазва стриктно европейските правила за справяне с африканската чума.

Това каза министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева по Нова телевизия.

„Има пътна карта за справяне със заболяването. Ние само трябва да приложим правилата, така както науката в Европа и по света ги е открила. Въпросът е да направим така ,че да ограничим щетите от това. Истината е, че трябва да сме безкомпромисни спрямо болестта. Ние ще вземем мерки по отношение на определянето на санитарни зони и всички рискови фактори там трябва да бъдат елиминирани. Хората в Северозападна България трябва да разберат, че в тази ситуация не могат да гледат свине за около година”, каза министърът.

Науката не е открила ваксина срещу африканската чума.

Министър Танева заяви, че въпреки това, че няма лек за болестта, има превенция, а загробването на умъртвените животни е част от нея.

„Всяка площадка за загробване на умъртвени по хуманен начин животни се извършва от комисия по наредба, действаща със съгласуването на всички служби, чиято роля е опазването на околната среда“, поясни относно загробването на животните Танева и каза, че това е най-резултатният и най-безопасният начин за справяне с умъртвени вече животни.

Министър Танева добави, че изгарянето като начин за справяне няма как да се случи при големия обем от умъртвени животни. „Изгарянето може да служи само при единична открита дива свиня“, поясни тя. Тя отбеляза, че е важно хората да имат самосъзнание, че по отношение на превенцията осъзнато трябва да се изпълняват и други неща. „Ние нямаме никаква друга алтернатива освен да се справим с тази криза и да запазим доколкото е възможно един много добър отрасъл за България“, каза Танева, като добави, че риск за здравето на хората няма.

Танева съобщи още, че 22-ро огнище на чума е открито в Русенско.

Все още се очакват резултатите от пробите, но се очаква те да са положителни.

- реклама -