Танева

Десислава Танева: 900 от 72 000 дка унищожена реколта е в райони с противоградна защита

Към момента обследваните площи и приключените протоколи за щетите от градушките в Северна България са за 72 000 декара напълно пропаднали площи. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в Хасково. Тя откри център за борба с градушките в района, в който има много земеделски производители.

Унищожените площи ще се увеличават, прогнозира Танева.

Тя припомни, че миналия петък Управителният съвет на Фонд „Земеделие“ е гласувал 4 милиона лева бюджет за нотифицирана държавна помощ за пострадалите, които ще бъдат обезщетявани при напълно пропаднали площи. С цел мотивация на земеделския производител да застрахова, помощта е по-висока, когато площта е застрахована, каза още министър Танева.

Прогнозата за неблагоприятните събития е те да продължат до средата на месец юни. Министър Танева подчерта, че от всички протоколирани 72 000 декара пропаднали площи, само 900 декара са в райони с противоградна защита.

В Хасково Десислава Танева откри нов команден пункт в Регионалната дирекция за борба с градушките, който ще управлява действията на 27 ракетни площадки.

- реклама -