Десислава Попколева поема временно СГС

Софийски градски съд дисциплинарно уволнение Елка Пенчева дела Десислава Попколева

Съдийската колегия на ВСС определи Десислава Попколева за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Софийския градски съд.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет гласува с 10 гласа „за“ и 3 гласа „против“.

Кандидатурата е предложена от Общото събрание на Софийския градски съд, съобщиха от съвета.

Десислава Попколева има над 19 години юридически стаж като съдия. Била e изпълняващ длъжността „заместник-административен ръководител“ на Софийския районен съд, а към момента е заместник-председател на Софийския градски съд. Общото събрание на СГ посочва, че управленският ѝ опит в най-натоварения съд в страната ще допринесе за запазване на добрата организация на работа там. Аргумент за това е също доверието на колегите ѝ, както и нейния професионализъм и високи морални качества.

Проблемът със СГС съществува още от предния мандат на ВСС, когато Калоян Топалов подаде оставка, припомня БТА. Предишният състав на съвета не избра временен началник. Междувременно съдиите от СГС се събраха на общо събрание и предложиха именно Попколева. Новият състав на съдийската колегия на съвета миналата седмица не успя да избере никого, защото с Попколева за поста имаше и втора кандидатура.

В крайна сметка председателят на ВКС Лозан Панов предложи съдията от апелативния съд Красимир Машев, но до гласуване на това предложение практически не се стигна заради спора може ли председателят на ВКС да прави такова предложение.

За да не оставят за поредна седмица едно от най-големите съдилища без ръководство, членовете на съдийската колегия практически назначиха Попколева, която сега е заместник-председател на съда.

В няколкочасовата дискусия днес се стигна дори дотам да се припомнят практики от предишен състав на съвета, в който членове напускаха залата, за да провалят кворума. Както и до това дали съгласието на Машев не означава, че се самопредлага.