Десислава Найденова пред FN: Бъдещият първокласник излиза около 150 лв. само в книжарницата

Остават броени дни до края на август и само две седмици до началото на учебната година. Както стана ясно тя ще започне присъствено за всички ученици. Това означава и предварителна подготовка във всяко семейство с ученик, особено, когато това е бъдещ първокласник. Подготовката освен, че е свързана с разговори за това какво представлява новият епат в живота на детето е свързана и със специален бюджет за бъдещия ученик.

Въпреки че на много места не се проведоха традиционните родителски срещи след записването на първокласниците, всяко училище има списък с необходимите пособия за ученика.

Десислава Найденова работи като продавач-консултант в книжарница в Стара Загора от 5 години. И споделя, че за това време списъците за бъдещите първокласници не са се променили много. Както и бюджетът, който родителите отделят за него.

Какво съдържат списъците, с които идват родителите на първокласнци?

В Стара Загора списъците са доста сходни. Няма особени разлики в предпочитанията на учителите в различните училища. За първи клас инвестицията винаги е по-голяма. Във втори клас само се допълват материалите, а в трети – раниците вече олекват.

За първи клас най-голямото перо е раницата. Има голям ценови диапазон – от китайски по 20 лв. до 250-300 лв. за пълен комплект раница, с несесер, кутия за храна, бутилка за вода, сакче за спортния екип.

Една качествена раница при нас е около 70 лв. като говорим за наистина добро качество – с ортопедичен гръб, широки презрамки, с гаранция от 2 г. Тази година има предпочитания към меките раници, а миналата и по-минала имаше по-голямо търсене на раници тип куфарче. Меките раници са малко по-евтини, но това не означава, че са с по-ниско качество.

– Какви са предимствата на едната и другата и как да преценим коя е подходяща за детето?

– Разликата в децата е огромна. Има такива, които изглеждат като 5 годишни, има други, които изглеждат като четвъртокласници.

Твърдите раници са по-прибрани и по-елегантни, и независимо, че изглеждат малко като черупка на костенурка стоят по-добре на по-слаби дечица. По-меките раници са по-големи и отиват на по-едрите деца. Родителите се ориентират към раници, които да издържат поне 2-3 години.

Картинките са върху куфарчетата и това привлича повече децата. Меките не са с толкова интересни картинки, но могат издържат повече. Но това зависи изцяло от децата и отношението им към раниците.

Децата гледат дали има ключодържател, място за острилка, която е като мотор.

– Какво задължително трябва да сложат учениците в раница?

– Без тетрадки не може, по списък стандартно са 10 с квадратчета и 10 с тесни и широки редове. За първи клас се взимат тетрадки с по 20 листа, защото са по-леки, а вече във втори клас с по 40 листа, защото и пишат повече.

Най-важното покрай раниците и тетрадките са несесерите.

Ние препоръчваме да са с един цип, защото всичко е пред очите на децата. Ако са с два или три ципа започва едно отваряне и затваряне на циповете в час, което разсейва децата и губят време. Разбира се всичко е по желание.

Пълните несесери излизат по-изгодно, отколкото да се купи празен и след това да се набавят за него моливи, фулмастери и др.

Много е важно и нещата, с които ще пишат и рисуват децата да бъдат качествени.

Едни моливи могат да скапят настроението на детето – ако се чупи, ако трябва да натиска много, за да изкара цвят. Затова казвам на родителите – купувайте качествени, не казвам скъпи, а качествени неща – има разлика.

В списъка са още водни боички, четки, пластилин, облекла за тетрадките, етикети, някъде искат и сметало, тефтерче за бележки до родителите.

И накрая сметката излиза средно около 50-60-70 лв. Ако изчислим заедно с раницата и несесера първокласникът излиза средно около 150 лв.

– Вълнуват ли с бъдещите първокласници?

– Повече се вълнуват родителите. Може би си спомнят времето, когато те самите са тръгвали на училище и не са имали толкова богат избор. Децата не знаят какво ще им се случи. Момичетата са малко по-ентусиазирани и по-дълго избират раницата и несесера. Защото това е моментът да изберат любимата си принцеса, на която искат да приличат.


Около 150 лв. ще остави родителят на бъдещия първокласник само в книжарницата. Но разходите не свършват до там – предстои купуване на униформа, учебни помагала, екип за спорт. Които в добрия случай може да излязат колкото сметката в книжарницата.

Приблизително такива са сметките и на държавата, която отпуска помощ за първокласник в размер на 250 лв. Заявленията за нея се подават до 15 октомври, а парите се получават на два пъти. Половината от сумата се получава в началото на втория срок. А право на помощта имат семейства, чиито средномесечен доход на член от семейството  за предходните 12 месеца е по-нисък или равен на 450 лв.

- реклама -