Десислава Атанасова с оферта към ПП-ДБ: Ние ще сме в изпълнителната власт, а те ще ни подкрепят

Имахме преговори с Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ), положихме доста усилия, направихме много компромиси от ГЕРБ-СДС за един нормален тон.

Добър знак е, че двете антагонистични партии вече могат да говорят заедно, изготвихме и обща законодателна програма.

Третият етап беше да коментираме споделеното управление с кабинет, дали с първия или втория мандат.

Това не се случи, защото колегите не ни уведомиха за своя състав на кабинет.

Многократно по каквито и управленски въпроси да сме искали да говорим, те казваха, че няма да говорят повече с нас. След като колегите по детски и на инат приключиха преговорите,

ние сме длъжни да проведем разговори с останалите парламентарни групи.

Те ще бъдат на експертно ниво. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Ние ще представим нашата управленска програма и ще търсим подкрепа, защото, ако искаме да има правителство, трябва да получим такава. България има нужда от правителство а не от поредни избори“, разкри тя. „Хайде, ние ще сме в изпълнителната власт, а те ще ни контролират, като ни подкрепят“, направи оферта към ПП-ДБ Атанасова, като обясни, че това е огледално на тяхното предложение.

„Ще предложим на всички политически сили заедно да носим отговорността. Можем да предложим на всички останали да излъчат експерти в правителството или то да е политическо, но всички заедно да решим проблемите, които стоят пред България. Имаме няколко възможности. Ако не намерим съгласие и никой не иска да се ангажира, победителят трябва да реализира правителство“, поясни Атанасова.

„Колегите не си дават сметка, че с депутатите, които имат, ще трябва да търсят подкрепа“, добави тя.

„Всички парламентарни групи представляват български граждани. Стигнали сме до етапа, при който различни теми могат да ни обединят.

Извън избирателите на ПП-ДБ 600 000 остават още два милиона българи, които са много по-голямо електорално мнозинство.

Ако отидем към нови избори, хората може да си кажат: „Защо са ни политиците, нека преминем към нов тип управление“ и да дадем още 100 милиона. Ако не опитаме да съставим правителство, това ще е предателство към избирателите ни“, обясни Десислава Атанасова.

„Доскоро БСП беше в управление заедно с ПП, ДБ и ИТН.

Сега вторите казват, че ще търсят подкрепа от всички други. Означава ли това, че те нямат нищо против от подкрепа от т.нар. „хартиена коалиция“? Значи за тях може, а за нас – не?

Това е последен шанс да има стабилност в държавата. Четвърти месец нямаме бюджет. Предстои второ плащане по ПВУ. Нищо от това, което сме обещавали на своите избиратели, няма да се случи. България изглежда много дестабилизирана отвън. Предстои да теглим нов дълг, но кой ще ни го позволи, ако няма е стабилно правителство? Дори пред риска да изгубим част от симпатизантите си трябва да го направим“, призова Атанасова. Тя предупреди, че юни-юли ще стигнем до финансов колапс, ако не приемем бюджет.

„Радвам се, че все още имаме възможност да водим разговори, заради времето, осигурено от Президентството“, отчете тя.

„Имаме няколко имена за премиер. Ще предложим най-доброто. Знам кой ще получи папката с мандата от президента, но няма да го обявя“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

- реклама -
2024 gerb leaderboard bottom posts